Vratić -Tanacetum vulgare - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 12. studenoga 2009.

Vratić -Tanacetum vulgare

Vratić je otporna trajnica grmolikog rasta koja može narasti do 1 metra, a spada u porodicu glavočika (Asteraceae). Porijeklom je iz Europe i Azije. Biljka je ljekovita i u povijesti je imala jako široki spektar primjene, ali ima i toksične sastojke te treba biti oprezan s primjenom – u većim količinama je otrovna za čovjeka. Na mnogim područjima ova se biljka tako uspješno proširila da je postala i jako invazivni korov.

U biovrtlarstvu je jako cijenjena biljka jer se od njega pripravljaju juhe, gnojiva i čajevi protiv nametnika koji napadaju bobičasto voće, hrđe i pepelnice – biljke se njime prskaju tijekom zime, a ljeti samo tlo. Narodni mu je naziv i paprat protiv crva jer se je od njega izrađivalo sredstvo protiv crva. U Australiji se na veliko sadi u cvjetnjacima i okućnicama, jer navodno vrlo uspješno tjera mrave.

Iz sjemenja se uzgaja jako uspješno i uzgojen iz sjemenja cvate već iste godine.

2031

Biljka na proljeće i na jesen izgleda kao grm paprati, jedino u ljeti ima duge cvjetne stapke i na vrhovima male žute cvjetiće koji su ugodnog mirisa.

vratić1

Ako želite sjemenje tada ostavite ocvale cvjetove jer kad se posuše tamo možete skupiti sjeme, ako ne onda podrežite cvjetne stapke. Svake godine se širi u širinu, odnosno sve je veći grm.

Biljka sličnih cvjetova, ali drukčijeg lišća naziva se kaloper, a iz iste je porodice – Tanacetum balsamita. Slike možete potražiti na netu:)

 

O autorici