Trganci s zeljem - Biovrt - u skladu s prirodom

Recepti Silvija Kolar-Fodor 23. srpnja 2014.

Trganci s zeljem

Postoje starinska jela koja su jako jednostavna, a opet jako fina. Ali, da bi ona baš bila odlična, postoje neki “trikovi” kod njihove pripreme. Tako su i trganci s zeljem koji su tradicionalno jelo u Međimurju. Naime, mnogi danas više ne rade domaće tijesto nego ih naprave s gotovim kupljenim tijestom – ali to jednostavno nije to. Stoga, da bi jeli prave fine domaće trgance s zeljem, trgance morate sami napraviti doma. A to je jako jednostavno i ne treba puno vremena za to.

Tijesto se zamijesi s brašnom i toplom vodom. Ovo je ključni dio i tajna dobrih trganaca – dakle voda mora biti topla. Dok je voda hladna tijesto nikad nije tako podatno i lako za obradu kao ono koje zamijestite s toplom vodom. Kod nas se veli da je tijesto onda “plihko”. Prvo pomiješajte brašno i vodu s vilicom, pa onda oblikujte na kraju rukom.
08072014 1
Nakon što ste zamijesili tijesto, otkidajte veće komade tijesta, malo rukama stanjite, i trgate u vruću vodu na štednjaku. Dakle voda u koju stavljate tijesto mora biti vruća – već dosta zagrijana, nikako ne hladna. Kad stavljate vodu grijati u lonac, maksimalno ju stavite pola i ne više, jer računajte na trgance koji će zauzeti volumen u loncu.
08072014 208072014 3
Istovremeno pecite i naribanu glavicu svježeg kupusa (zelja). Ja ju ribam na onim većim rupicama na klasičnom ribežu s 4 strane. Dok je zelje naribano, neki ga prije posole i iscijede višak vode stiskanjem rukama – ja to ne radim, samo posilom i stavim na malo ulja u tavu. Peče se na laganoj vatri uz često mješanje – pazite da vam ne zagori nego da se ravnomjerno ispeče.
08072014 408072014 5
Trganci se kuhaju 10-tak minuta, nakon toga ih iscjedite od vode i pomiješajte s pečenim zeljem. Po želji dodajte i neke začine, poput malo papra. I dobar tek 🙂
Dok jednom probate ovako napravljene domaće trgance vjerujem da u ovom jelu više nećete pomišljati na kupljeno tijesto.
 

O autorici