Tjestenina s tikvicama - Biovrt - u skladu s prirodom

Recepti Silvija Kolar-Fodor 30. srpnja 2015.

Tjestenina s tikvicama

Ljeto je sezona tikvica, jedno od mojeg omiljenog povrća. Upravo tada, kad u vrtu vlada pravo obilje, gotovo svakodnevno berem ukusne mlade plodove raznolikih tikvica u mom vrtu. Najbolje su dok su još mlade i hrskave, stoga ih je i potrebno češće brati, kako i ne bi postale prestare i pomalo žilave i pretvrde, ali i kako bi potaknuli stvaranje ovih plodova na grmovima tikvica.
 
Prednost domaćeg organskog uzgoja tikvica je taj da ne morate razmišljati čime su sve one bile tretirane, niti ih trebate guliti da bi se riješili dijela pesticida – jedete vlastito domaće zdravo povrće.
 
 
Postoji bezbroj recepata kako pripremiti tikvice, od krem juha, popečaka, pohanih, variva, zapečenih…. 
 
Jedan od meni najomiljenijih, ali i najjednostavnijih recepata su tikvice s tjesteninom. Za pripremu ovog jednostavnog jela treba vam samo 10 minuta.
 
Potrebno vam je:
1-2 tikvice
oko 100 grama maslaca
500 grama tjestenine po izboru
sol i začini po izboru
Tikvice narežite na kockice, veće ili manje – po želji.
Tjesteninu stavite kuhati u kupuću vodu.
Na laganu vatru stavite 100 grama maslaca (može i više, po želji), sol i začine i narezane tikvice te poklopite lonac. Neka se maslac lagano otopi i neka se tikvice lagano dinstaju poklopljene nekoliko minuta. Bitno je da se tikvice ne raskuhaju, nego tek lagano omekšaju i ostanu hrskave.
Dok se tijesto skuha ocijedite ga i ostavite malo vode u kojem se je kuhalo, te sve to skupa pomješajte i poslužite.
I eto, za 10-tak minuta imate ukusan obrok. Dobar tek 🙂
tikvice s maslacom 1
 

O autorici