Svjetski dan pčela: što mi možemo napraviti za njihov opstanak? - Biovrt - u skladu s prirodom

Svjetski dan pčela: što mi možemo napraviti za njihov opstanak?

Danas je svjetski dan pčela. Ujedinjeni narodi su 2017. godine, na inicijativu Republike Slovenije, 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela, a s ciljem  povećanja osviještenosti o značenju pčela za očuvanje ravnoteže u prirodi i opstanak cjelokupnog čovječanstva. Ovim se danom želi upozoriti na značaj pčela i ostalih oprašivača, ali i doprinijeti njihovoj zaštiti na međunarodnoj razini.

Na ovaj je dan uobičajeno da se dijele razne objave putem društvenih mreža s porukama da trebamo čuvati pčele – ali razmišljamo li kako ih stvarno možemo čuvati? Možemo li ipak bolje i napraviti više od toga?

Sjetimo se samo masovnog pomora pčela prošle godine u Međimurju. Pčelari koji su pretrpjeli ogromne gubitke, upiru prstom u poljoprivredu i korištenje pesticida. Sav živi svijet koji se zatekne na zaprskanim poljima i u voćnjacima biva otrovani i ugiba. Moguće je i drukčije. Konvencionalna poljoprivreda jedan je od najvećih uzročnika drastičnog smanjenja oprašivača, za budućnost trebamo održive oblike poljoprivrede bez kobnih posljedica na ostatak biosustava.

Ne zaboravimo da upravo korisnim oprašivačima možemo zahvaliti veliki dio hrane koju jedemo. Bez pčela – niti mi nećemo imati hranu. Na stranu što pčele proizvode med – ovdje se ne radi o tome, nego o tome da se ubijaju korisni oprašivači bez kojih neće biti plodova za ljudsku prehranu. Albert Einstein je rekao: Ako nestanu pčele s lica zemlje, čovječanstvo će imati samo četiri godine života!

Danas je dan kad trebamo osvijestiti kako mi svojim životnim navikama i odlukama utječemo na populaciju pčela, bez kojih u konačnici i mi ne možemo preživjeti. Jedemo svaki dan – i svaki dan donosimo bezbroj odluka kojima utječemo na svijet oko sebe – pa tako i na preživljavanje pčela. Svakom izborom konvencionalno uzgojene hrane – podržavamo sustav industrijske poljoprivrede koji je glavni osumnjičenik za izumiranje brojnih korisnih kukaca, pa tako i pčela. Svakom zalogajem glasamo da li će u okolišu završiti još pesticida koje truju okoliš i pčele, ili podržavamo one koji čuvaju okoliš i korisne kukce. Ili naravno, biramo sami uzgojiti svoju organsku hranu i time podržavamo i živi svijet oko nas.

Revolucija ne počinje u nekom ministarstvu, nego na našim tanjurima – i da – svi mi smo stvarno skupa odgovorni i svaki dan mi odlučujemo hoćemo li im pomoći u preživljavanju ili ne. Birajte mudro – i to ne samo na Svjetski dan pčela, nego stalno.

Povodom svjetskog dana pčela, poklanjam vam predavanje, koje možete pogledati na slijedećoj poveznici:

 

 

O autorici