Svibanj 2016 - sjetva i kiša - Biovrt - u skladu s prirodom

Dnevnik radova Silvija Kolar-Fodor 21. kolovoza 2016.

Svibanj 2016 – sjetva i kiša

Prvu polovicu svibnja bilo je i hladno i kišovito. Radi toga jedno vrijeme nije bilo moguće ozbiljnije raditi po vrtu. Tako sam u iščekivanju da počnem s ozbiljnijim radovima početkom svibnja mogla samo čupati osjak po vrtu jer se on radi dugog korijenja najbolje čupa po blatu. A radi kiša i hladnoće aktivniji su bili i puževi, bilo ih je dosta ispod malča.

Bubamare su se pojavile početkom svibnja u velikom broju, nešto kasnije nego što su se pojavile lisne uši. Primjerice, na kruškama su mravi raspoređivali cijele kolonije ušiju po granama. Dok se to dogodi, ja jednostavno ne reagiram. Razlog tome je da kako dođu uši, tako se i bubamare i ostali korisni kukci dođu hraniti ušima. Da ne bi bilo ušiju, niti bubamare mi se ne bi zadržale na vrtu. Tijekom svibnja, kako su se uši pojavile, tako su i nestale s voćki. Duša me boli dok znam da je kod većine ljudi normalni postupak dok se pojave uši prskanje – a ne razmišljaju da time ubijaju i korisne kukce i da se bez uplitanja sve samo po sebi uravnoteži – bez brige, bez panike, bez financijskih izdataka, bez utrošenog vremena i fizičkog napora  (VIŠE).

03052016 usi i njihovi predator na kruski 103052016 usi i njihovi predator na kruski 2

09.05.2016.

Konačno par ljepših dana, iskoristila sam za raskrčiti zatravljenog dijela biovrta koji nije bio deblje pomalčirani tijekom zime, te za pripremu gredica za sjetvu. Tata mi je danas zadnji put potanjurao vrt2 i napravio pripremu za izradu gredica sa sijačicom za krumpir. Dakle kako se potegnu 2 reda za krumpir, s grabljama se to izravna i to je 1 gredica, staze su gotove. S obzirom na to da je opet u prognozi sutra kiša, mama mi je došla pomoći sijati na vrt – napravila je grabljama jedan red gredice i pomogla posijati razne vrste graha, tikvica i krastavaca .

A u nedjelju 08.05. na sastanku članstva udruge Biovrt je zasađeni zeleni krov na hotelu za kukce. Kako je idućih dana bila u najavi obilna kiša, krov sam zaštitila najlonom – da mi ne ispere sve dolje s krova prije nego se je sve zakorijenilo i povezalo. Kad sam nakon tog najlon skinula, ispod je bio krov suh – pa sam morala i malo zalijati

05052016 biovrt090520146 zeleni krov na hotelu za kukce

15.05.2016.

S flancima paprike i rajčice čekam da prođu Zamrznuti sveci, dakle sadim ih na otvoreno tek poslije 18.05.. Međutim mama me je požurila da se bar 1 oportunistička gredica bar prije posadi, a pomogla mi je i posijati mahunarke po vrtu br 2 – u trenucima između kiša dok nas nije potjerala s vrta. Raskrčila sam i dio biovrta i počela sa sjetvom. Danas sam posadila na biovrt nešto paprika i paradajza, a pred par dana i peruanske jagode.

Počela je i berba puževa, nakon kiša započela je “fešta”. U četvrtak, u pauzi od kiše prošla sam kraj gredice kraj kuće – puževi su baš izašli na asfalt i podigli se po biljkama… za srce me je zgrabilo dok sam kraj ceste, na među sa susjedom, samo iz grma djevojačkog oka povadila 30 španjolskih puževa u samo par min… i još stotine oko njih. Odmah nakon toga sam si pripremila vodu s vapnom za skupljanje puževa. To ih brzo dehidrira, a vapno nije štetno za okoliš. Dan poslije skupljanja iskopam rupu dolje u šumskom vrtu gdje ne prolazim često i tamo to izlijem bez straha za posljedice, kao što je to recimo sa soli koja ubija život u tlu. Dobro da je pala kiša i da su se digli po grmlju i sadnicama pa sam ih lako pobrala, jer baš sam dan prije gledala kako su naveliko izjeli djevojačko oko i pitala se kako da ih ulovim kad im nije bilo traga. Zatim sam krenula na vrt s velikom strepnjom kako je onda na biovrtu. I pao mi je kamen sa srca – ima ih manje nego prošle godine, na vučikama u usporedbi s prošlom godinom tek nekoliko, doslovno sam ih tražila po vrtu i samo stotinu nabrala – što je malo u usporedbi s prošlom godinom. Konačno nakon 2 godine skupljanja i rada patki ima rezultata. U subotu sam još jednom brala – sve oko kuće, biovrt, šumski vrt i vrt br 2 – ima ih, ima i dosta „kapitalaca”, ali zasad još uvijek izgleda da ih ima manje. Sutra budem ih konačno nahranila i ekološkim sredstvom Ferramol, kupila sam ga za jedno “hranjenje”, a dalje u redovitu patrolu.. Jako mi je drago da puževa nema tako puno – čak sam i već prije polovice svibnja dio biovrta zasijala i zasadila – prošle godine to nisam napravila do polovice lipnja koliko ih je tamo bilo. A i u globalu dok pogledam, polovica je svibnja, a ja imama sređeno i zasijano pola biovrta i zasijano više od pola vrta br 2 – jako dobro prolazno vrijeme 🙂

Mraz je ipak naštetio i kruškama, nadala sam se da nije, ali sad kod ovih kiša je većina plodova ipak popadala sa stabala.

Očekujemo konačno lijepo vrijeme pa ovaj tjedan imam u planu puno toga još zasijati 🙂

Foto: puževi kraj kuće nakon kiše

10052016 puzevi ispred kuce10052016 puzevi ispred kuce napal coreopsis 1

17.05.2016.

Danas sam otkrila da su mi puževi pojeli dio rajčica koje je mama posadila kraj češnjaka, tamo je više trave da se skrivaju u njoj i pod malčem… nisam imala milosti dok sam ih našla kraj gredice rajčice. Na večer sam pobacala po cijelom gruntu Ferramol – samo 4 kg. To je puno manje nego sam prijašnjih godina bacala jer ih ima manje, ali i to manje puževa može napraviti štete. Bilo ih je dosta na kraju biovrta i vrta br 2 u salatama, ti su završili u vodi s vapnom.

A danas sam posijala 1 cijeli dugi red na vrtu br 2 visokih mahunarki, te za sve zakolčila bambusove štapove. Tlo je još mokro pa se daju zabosti – prošle su se godine volonteri prilično namučili u suhom tlu, morali su prije zabijati kraći stup da naprave rupu – tolika je razlika između mokrog i presuhog tla. Dobra je to bila i meni fizikalija, osjećam trbušne mišiće, imam upalu mišića na rukama i lagano “osjećam” križa. Mama mi je pomogla, ona je istovremeno posijala dugi red niskih mahunarki… borimo se s vremenom da čim više bude posijano ovaj tjedan jer je vrijeme za sjetvu, a u prognozi kiše. Samo nas je 1 pljusak otjerao s vrta. Ove godine sijem jako puno mahunarki jer imam puno sjemenja koje nisam razmnožila od 2014. godine, pa da ne izgubi klijavost prije nego obnovim banku sjemenja.

19052016 vrt 2 419052016 kukuruz

20.05.2016.

Uspjela sam u 2 dana posijati i dugi red visokih mahuna i graha uz kukuruz koji je bio posijani u drugoj polovici travnja. Usput sam pobrala i busene trave i odvezla sve s vrta, malo pokopala oko kukuruza…

Pobrala sam i busene trave s krumpira pokraj, a zlatice su već opako navalile na krumpir, već su i jajašca položile. Što spazim eutanaziram, nema tu nikakvih prirodnih neprijatelja koji bi ih držali pod kontrolom.

Danas sređujem i sijem u biovrtu, pola je zasijano i sređeno, pola još treba. Na fotografiji ispod je sređeni dio.

Rajčice u biovrtu su super, nema tu baš puževa za razliku od prošle godine.

19052016 biovrt19052016 posadena prva rajcica

22.05.2016.

Raskrčeni je još jedan dio biovrta, krajem tjedna raspalila sam po dijelu gdje je rasla trava i sedmolist u malinama. Sad sam sasvim sigurna da sam alergična na trave u cvatu, jer me je taj dan, u petak, dok sam se bavila rascvalim travama na vrtu primila opaka alergija – kišem i šmrcam kao luda.
Jučer i danas sam sijala, sve i svašta – i na otvoreno i u teglice. Posijala sam u petak ponovo kupusnjače na otvoreno – prva tura slabo raste, patke su prošetale preko toga, napao ih buhač i prekasno sam sve posipala pepelom, bilo je premokro i prehladno… pa za svaki slučaj.
U teglice su posijane razne vrste tikvenjača i nešto penjačica, penjačice sam posijala i u tegle uz kuću. Na vrt sam posijala svašta, još mahunarki i luka, a danas razne salate i razno cvijeće i začinsko bilje. I još nije gotovo sa sjetvom, ima toga još jako puno – dok si unutra probiram sjeme za sijati traje i traje…sjeme je posvud po kući, a sve bi htjela održati i razmnožiti.
A na vrtu niču mahunarke, bore se s korom tvrde zemlje, ali ne daju sve – dižu skupa i po cijele komade zemlje, obožavam ovaj prizor:

23052016 grah nice 123052016 grah nice 3

26.05.2016.

Pala je kiša pred nekoliko dana i omekšala zemlju, a prije toga sam još posijala nešto mahunarki na biovrtu i zabola kolce. Nakon kiše sve lakše niče, nicanje graha je u punom jeku, dok tikvenjače niču nešto slabije. Možda budem neke stvari morala ponavljati. A baš je nekoliko dana i opako pržilo, pa sam čak i flance jedan dan zalijevala prije kiše jer se je brzo posušilo tlo. Primijetila sam da ono što me je mama natjerala u brzu sjetvu u premokru i prehladnu zemlju slabije i teže niče, sve što sam poslije sijala super brzo niče. To je „klasika” koju si opet ponavljam da nije dobro forsirati ništa – pa čak i ako je već malo kasno. Bolje ipak još malo pričekati i rezultati budu bolji.

Zadnja 2 dana sijem cvijeća, još imam masu toga za posijati, a danas su me komarci u 20 sati protjerali s vrta – unatoč relepentu (imam nekakav biljni što sam za klinca kupila) nije bilo moguće sijati na vrtu.

Na njivama mi je onaj poljoprivrednik koji je prošle godine zgazio zemlju sad i jedan dio uz njegovu među pošpricao da ništa ne raste i vozi se preko zemlje. Sad mi je stvarno dosta, nazvala sam idućih dana vlasnicu zemljišta koja mu je parcelu pokraj moje iznajmila i dogovorile smo se da ga ona upozori – bila je vrlo susretljiva i sama smatra isto da se to tak ne radi.

31.05.2016.

Krajem svibnja prestale su kiše, sunce je jako zasjalo i zapuhao je vjetar, to je brzo posušilo zemlju. To je napravilo opekline na dosta biljki i koru na zemlji.

Kontrolirala sam što je niklo i dosijavala mahunarke koje nisu nikle, dok sam tikvenjače već prije posijala u teglice kraj kuće. Presadila sam i sve flance na otvoreno, većina je na rubu vrta 2, kraj vinograda.

Najzanimljivije mi je bilo po vrtu, bubamare su posvuda ostavljale jajašca 😀

29052016 bubamare su posvuda ostavljal jajasca 129052016 bubamare su posvuda ostavljal jajasca 2

Salate i luk odlično su napredovali, a proljetni luk je cvao – to je posebna vrsta luka koji nikad ne stvara glavicu nego se jede samo kao mladi luk.

19052016 proljetni luk i mak19052016 salate i luk

Krajem svibnja svu svoju raskoš pokazali su turski karanfili:

29052016 turski karanfil 1129052016 turski karanfil 5

Svibanj je tradicionalno mjesec vučika, i one su bile prekrasne u biovrtu:

23052016 biovrt 523052016 lupinus

cvalo je još puno toga… između ostalog prekrasni neveni i geraniumi

 05052016 neveni 223052016 geranium

I još više fotografija radova u vrtu i rascvjetanog mirisnog svibnja 2016 pogledajte u galeriji fotografija na sljedećem linku:

 https://www.biovrt.com/galerija/svibanj-2016/

 

O autorici