Turski karanfil – Dianthus barbatus - Biovrt - u skladu s prirodom

Turski karanfil – Dianthus barbatus

Karanfili, klinčići – Dianthus su rod od oko 300 vrsta iz obitelji Caryophyllaceae, porijeklom uglavnom iz južne Europe i Azije. Naziv Dianthus je izvedenica grčkih riječi Dios – bog i Anthos – cvijet, što znači cvijet bogova. I doista, od mnogo njegovih osobina koje ga čine božanstvenim cvijetom, njihov miris bi u prvom redu nazvala božanstvenim. Većina biljaka iz ovog roda su trajnice, tek su neki jednogodišnji ili dvogodišnji.

Turski karanfil je odličan za rezano cvijeće, a njegovi cvjetovi prekrasno mirišu. Jedan je od najčešće uzgajanih vrsta karanfila u vrtovima i bio je česti cvijet u vrtovima naših baka. Moja ga baka naziva „ščetke”, jer tako su ga nekad zvali u Međimurju.

S obzirom na porijeklo postoje 2 vrste:
– Dianthus barbatus var. Barbatus – porijeklom iz južne Europe i

– Dianthus barbatus var. Asiaticus – porijeklom iz sjeveroistočne Azije

Turski karanfil je dvogodišnja vrsta karanfila a često se ponaša i kao trajnica kratkog vijeka. Sama biljka druge godine ne odumire uvijek nakon cvatnje, često iz korijena potjera sa strane mlade biljčice, koje dok malo porastu opet možete rasaditi posvud po vrtu.

Cvate u raznim kombinacijama boja – od potpuno bijele, crvene, roza… do kombinacija više nijansi boje. Prilikom sjetve, nikad ne možete biti potpuno sigurni kakve će sve biljke biti, tj boja njihovih cvjetova. Uzgaja se sjetvom sjemena tokom proljeća, najbolje na otvoreno. Prve godine razvija samo lišće, cvate druge godine. Podnosi hladne kontinentalne zime bez problema. Najbolje ga je rasaditi na jesen ili u rano proljeće.  Ako nikne pregusto rasadite ga, ali ipak ga ostavite malo u skupinama, tako puno ljepše izgleda u vrijeme cvatnje.

29052016 529052016 6

Turski je karanfil jedan od ranijih cvjetova u godini, cvate krajem proljeća/početkom ljeta tj krajem svibnja i tokom lipnja. Uglavnom počinje cvasti postupno u cvjetnim glavicama, ne otvaraju se svi cvjetovi istodobno na jednoj cvjetnoj stapci.

Karanfil turski Dianthus barbatus 7Karanfil turski Dianthus barbatus 5

U doba cvatnje naraste do 60 cm, a postoje i kultivari koji su niski, visine tek nekih 20-tak cm. Cvjetne glavice zapravo su skup malih cvjetića, a nijanse u kojima cvate su mnogobrojne.

19052011 grmoliki niski turski karanfil29052016 4

Karanfil turski Dianthus barbatus 3dianthus barbatus

Nakon što ocvate na vrhu cvjetne stapke nastaju duguljaste čahure s sjemenkama, koje se kad je sjeme zrelo otvaraju i rasipa se crno sjeme. Sjemena ima uvijek mnogo i jako se uspješno i sam zasijava.  

Manje je poznato da su cvjetovi ovog karanfila jestivi i mogu se koristiti u pripremi raznih salata i slastica.

Uglavnom svi karanfili vole dobro drenirano tlo i puno sunca, jako dobro rastu u ilovači. Dobro podnose sušu.

Jako ih vole brojni kukci, tako da u vrijeme cvatnje oko turskih karanfila možete vidjeti jako puno pčela, bumbara, leptira, osolikih muha… pa se ova vrsta svakako preporuča sijati i s svrhom očuvanja korisnih kukaca u našim vrtovima. Uzgojem turskih karanfila u vašim vrtovima uživati ćete i vi u izgledu i mirisu, a pomoći i brojnom životinjskom cvijetu – pa je to svakako dobitna kombinacija za svakog vrtlara/icu.

leptir105

Sjeme možete nabaviti u našoj ponudi viškova sjemenja iz biovrta OVDJE.

 

O autorici