Salsa umak od rajčica - Biovrt - u skladu s prirodom

Recepti Silvija Kolar-Fodor 26. rujna 2015.

Salsa umak od rajčica

Salsa je najpoznatiji umak za jelo od rajčica. Postoji puno recepata za njegovu pripremu, a evo kako ga ja pripremam za zimnicu.

Potrebni sastojci:
– rajčice – više od 2/4 ukupne količine povrća za umak
– tomatillo 1/4 ukupne količine povrća za umak
– slatka paprika, nešto manje od 1/4 ukupne količine povrća za umak
– par glavica luka
– češnjak
– nekoliko mrkvi
– žlica soli  i žlica šećera (na količinu otprilike 5 litara umaka)
– začini po želji (mogu i naknadno kod pripreme jela)
– za one koji vole ljuto mogu odmah u umak dodati par ljutih papričica, ali to se može dodati i naknadno prilikom pripreme samog jela
Fotografije: 1. Rajčice Black zebra i pink šljivar; 2. tomatillo mix i mrkva
15092015 rajcica black zebra17092015 tomatillo i mrkva berba
Priprema:
Nasjeckani luk, češnjak i papriku staviti lagano peći na ulju uz često miješanje, s poklopljenim poklopcom, da lagano omekša i da tek lagano požuti
Dodati nasjeckanu rajčicu na komade, mrkvu na kolutiće, narezani tomatillo, malo vode i sve to uz stalno miješanje kuhati na srednje jakoj vatri nekih 3-4 sata. Nijedno povrće (paprike, rajčice) ne gulim prije, jer upravo kora sadrži brojne vitamine, pa bi se ili prethodnim guljenjem, ili naknadnim pasiranjem puno toga izgubilo. Na kraju sve dobro usitnim štapnim mikserom pa je umak lijepe strukture.
Nakon toga spremite umak u prethodno zagrijane oprane staklene boce, zatvorite i stavite jedno do drugog hladiti. Sve skupa zamotajte dekom ili ručnikom da se polako hladi, tako ćete osigurati trajnost vašoj zimnici. Detalje oko spremanja u staklene boce možete pročitati u tekstu o pripremu sosa od rajčica OVDJE.
Osim spremanja u boce, možete umak i zamrznuti u posudicama u ledenici.
Ovakav umak stoji u staklenkama ili u ledenici minimalno 1 godinu i koristi se za pripremu raznih jela. Ja ga najviše koristim za jela s tjesteninom, s time da sam umak prilikom pripreme nikad jako ne začinim – nego to radim kod pripreme samog umaka. Čim neutralniji umak skuhate – imate više izbora kasnije kod pripreme jela. Dok pripremam sam umak za tjesteninu, uvijek obavezno još prepečem dosta narezanog luka i češnjaka, pa čak i malo paprike, i tada začinim  bosiljkom, paprom i sl – ovisno o želji.  Isto tako, moj popis povrća za salsu nije definitivni, možete dodati i patliđane, tikvice…svašta po želji i u omjeru po želji.
Meksička verzija salsa umaka sadrži o obavezno narezani svježi list korijandera, par ljutih papričica i limunov sok.
Postoje verzije i zelenog salsa umaka koji se priprema samo od tomatilla, bez rajčice. Moja verzija sadrži oboje, a zapravo, možete probati razne omjere i rajčice i tomatilla. Tomatillo je po okusu puno blaži i slađi od rajčice, a sve o njegovom uzgoju možete pročitati OVDJE.
17092015 paprika19092015 salsa
Za vrijeme ljetnog obilja, kad imamo toliko viškova povrća na vrtu, svakako je salsa umak jedan od dobrih načina da to bogatstvo okusa “spremimo” i uživamo u njemu zimi.
Za pokus, jednom dijelu umaka sam dodala i tikvice narezane na komadiće, koje sam s umakom još kuhala nekih 10 minuta, te onda spremila u staklenke. Naime, tikvice su isto povrće kojeg nemamo zimi, a odlične su u umaku s tjesteninom. A kako ne znam kako će se komadići tikvica držati kroz duže vremena u zimnici, ovo mi je pokus trajnosti tako pripremljene zimnice.
 

O autorici