Salata od kelja - Biovrt - u skladu s prirodom

Recepti Silvija Kolar-Fodor 16. kolovoza 2016.

Salata od kelja

Pri spominjanju kelja mnogi odmah pomisle na varivo od kelja i krumpira. Doista, rijetko tko pomisli na konzumiranje svježeg kelja kao salate. A u ovo doba godine, kad većina povrća više ne raste na vrtu, kelj još uvijek raste bez problema, štoviše, još je ukusniji nakon prvih mrazeva. Berba se zapravo i preporuča nakon prvih mrazeva: što je dulje kelj izložen hladnoći, to je slađi i blažeg okusa. Ali to će se dogoditi samo na sunčevoj svijetlosti, pa se taj proces ne može oponašati u zamrzivaču.

Kelj je također povrće prepuno vitamina i minerala, a pogotovo vitamina C, kalija i bjelančevina, te nije kaloričan. Naravno, lisnato povrće uvijek birajte iz organskog uzgoja, jer uzgojeno u konvencionalnoj proizvodnji nakuplja štetne sastojke u listovima.

Postoji jedna odlična salata od kelja nakon koje ćete ga jednostavno zavoljeti kao sirovo povrće: svi kojima sam preporučila ovaj recept bili su oduševljeni i izjavili da im se kelj u ovoj kombinaciji puno više dopada od klasične zimske salate.

Za pripremu salate od kelja treba vam:

–  glavica kelja
–  par češnjeva češnjaka
–  bućino ulje
–  sol
–  ocat ili limunov sok

Kelj narežite na tanke rezance ili ga naribajte (po volji dakle, ja volim kad su malo veći «rezanci»). Češnjak narežite na kockice i pomiješajte s keljom, te sve prelijte i pomiješajte s bućinim uljem, malo soli i octa (ili limunovog soka).

Bućino ulje je vrlo bitan sastojak i ovo je kombinacija koja je odličan spoj okusa, oduševiti će vas.

Salatu preporučam konzumirati odmah, jer ako jedno vrijeme stoji pomiješana, kelj poprima miris i okus češnjaka i postaje puno intenzivnijeg okusa po češnjaku.

 

O autorici