Salata od cikle, mrkve i daikon rotkve - Biovrt - u skladu s prirodom

Salata od cikle, mrkve i daikon rotkve

Zima je i vrijeme je kada nam prehrana polako biva sve jednoličnija i sadrži sve manje svježeg voća i povrća. Barem onog s vrta, jer voće i povrće iz dućana, zimi van sezone, unatoč onome što se reklamira, sadrži jako malo vitamina. A upravo u zimsko vrijeme, kada najviše počinju harati razne viroze i prehlade, imunitet nam treba pomoć. Stoga, vrijeme je da se posegne za povrćem koje smo spremili u podrum, baš to trebamo preko zime.

Evo jedne jednostavne ideje kako u prehranu ubaciti jednu pravu bombu vitamina i minerala: ribana salata od cikle, mrkve i daikon rotkve (ako nemate daikon, može i bilo koja druga rotkva ili repa)

Naribajte nekoliko manjih ili jednu veliku ciklu, par mrkvi i jedan daikon (iz organskog uzgoja).

Nakon toga sve dobro pomiješajte, dodajte malo ulja (bućinog ili maslinovog, ili neko drugo prema ukusu), te octa ili još bolje malo limunovog soka, malo soli, začine po ukusu i sve još jednom dobro pomiješajte. Salatu možete ostaviti malo da odstoji, tada će biti još ukusnija dok sve povrće, a pogotovo cikla još odpusti sokove, i poslužite. Salata je odličnog okusa i pravi eliksir za vaše zdravlje.

salata ribana 1

Mrkva i cikla naribane djeluju pomlađujuće na cijeli organizam, dižu imunitet i djeluju antikancerogeno. Neki vitamini koje sadrže se asorbiraju isključivo uz pomoć masti, pa je stoga upravo naribana kombinacija s malo ulja i limunovog odličan način za čim bolje iskorištavanje vitamina iz tog povrća.

Mrkva (Daucus carota var. sativus) sadrži beta-karoten koji nakon što ga konzumiramo u našem tijelu postaje vitamin A. Upravo naribana mrkva ili sok od svježe mrkve je najbolji oblik za čim bolju iskoristivost beta-karotena iz svježe mrkve. Osim beta-karoten, mrkva sadrži vitamine B1, B2, B5, B6, C, K i E te je bogata i mineralima: kalij, kalcij, natrij, fosfor, magnezij, željezo… itd. Mrkva je iznimno zdravo povrće koje jača imunitet, poboljšava vid i zdravlje kože, te ima antikancerogena svojstva.

Cikla (Beta vulgaris var. conditiva) je povrće izuzetno bogato folnom kiselinom (vitamin B9), ima visoki sadržaj antikancerogenih tvari i karotenoida. Folna kiselina u cikli donosi optimistično raspoloženje, potiče stvaranje želučane kiseline i time bolje iskorištavanje bjelančevina, čini kosu, kožu i nokte sjajnijima i podatnijima, te aktivira stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a time i opskrbu stanica kisikom. Cikla je prepuna antioksidanata, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti. Od minerala između ostalog sadrži i nešto željeza, koje se najbolje može iskoristiti uz vitamin C, stoga se preporuča konzumirati ciklu s malo limunovog soka.

Cikla je bogata i kalijem (mineral koji odvodi vodu i kiseline), a velika količina balastnih tvari koje sadrži reguliraju rad crijeva, odstranjuju otrove i masti te otklanjaju zatvor stolice.

Kod redovite konzumacije cikle može se dogoditi da vam urin i stolica poprime crvenkastu boju, ali bez panike, to je od biljnih pigmenata u cikli i nije ništa opasno.

mrkva 2cikla 2

Daikon ili japanska bijela rotkva (Raphanus sativus var. longipinnatus) je jedna od vrsti koje možete tokom zime čuvati u podrumu. Idealna je namirnica za čišćenje organizma, i to pogotovo naribana. Pomaže u probavi i u odstranjivanju suvišne vode i kolesterola iz tijela, te za razlaganje tvrdih masnih naslaga koje postoje negdje duboko u organizmu.

daikon

 Za svo ovo korijenasto povrće jako je bitan način na koji su uzgojeni, a pogotovo za daikon, koji slovi kao čistač tla, te se je koristio za čišćenje tla od teških metala i radijacije u Japanu. Stoga, za prehranu bi trebao biti isključivo iz organskog uzgoja, a to jednako važi i za mrkvu i ciklu.

Za sve one koji vole slađe kombinacije, možete probati ovo naribano povrće i s malo meda, te uz dodatak ribane jabuke.
 

O autorici