Proljetno obilje samoniklog bilja na tanjuru - Biovrt - u skladu s prirodom

Recepti Silvija Kolar-Fodor 24. ožujka 2017.

Proljetno obilje samoniklog bilja na tanjuru

 

Početak je proljeća i u ovo doba godine tek počinjemo s prvim sjetvama na vrtu. Ali iako dakle nemamo puno toga za ubrati u našim povrtnjacima, priroda nam u ovo doba godine nudi pravo obilje, prekrasno divlje samoniklo bilje prepuno vitamina i minerala. I to jer upravo ono što nam treba nakon zime i prehrane siromašnije vitaminima i mineralima.
Stoga, u ovo doba godine treba vam samo košara i krenite u berbu. Naravno, bilje treba brati daleko od prometnica i ostalih zagađenja.

Evo dva recepta što možete pripremiti s samoniklim biljem:

Krem juha od koprive
Recept je vrlo jednostavan: popržite luk na ulju i nakon toga dodajte vodu i krumpir narezani na kockice. Dok je krumpir praktički već kuhani, dodajte mladu opranu koprivu – količine su mi sve odokativne – negdje 1/3 lonca krumpira, 1/3 koprive – može i malo više ili manje… Nakon što se s koprivom to zavrije nekih 5 minuta, sve usitnite štapnim mikserom, začinite i to je to 🙂 Neki dodaju i vrhnje za kuhanje u krem juhe – ali ova juhica je prefina i samo s koprivom i krupirom 🙂

korpiva 19032017  kopriva juha 19032017

 

Krumpir salata s mladim listovima maslačka i stolisnika
Naše bake su tradicionalno uvijek spremale salatu s mladim listovima maslačka svako proljeće. Također, u ovo doba godine listovi stolisnika su mladi, nježni i ukusni, pa dodajte i njih u proljetne salate.

Fotografije: mladi listovi maslačka i stolisnika

maslacak19032017  stolisnik

Krumpir (naravno, preproučljivo da je organski iz vlastitog uzgoja) skuhajte cijeli. Ohladite ga, ogulite i narežite na ploške. Posolite, dodajte par glavica narezanog luka, te oprane listove samoniklog bilja – maslačka, stolisnika. Posolite i začinite. Kod mene tradicionalno u ovu salatu idu: sol, malo papra, ocat i bućino ulje.

salata 19032017

 

A za prve pčelice i bumbare, u ovo doba godine priroda je također pripremila pravi trpezu – crvena mrtva kopriva i čestoslavica. Ove biljčice jako su bitne kod preživljavanja korisnih oprašivača.

za pcelice 19032017 2

 

Hvala majčici Prirodi na ovom prekrasnom proljetnom obilju <3

Pogledajte i video Silvije Kolar-Fodor o koprivi:

 

 

O autorici