Povratić – lat. Tanacetum parthenium - Biovrt - u skladu s prirodom

Povratić – lat. Tanacetum parthenium

 

Povratić – pravi ili majčinski vratić (lat. Tanacetum parthenium syn. Chrysanthemum parthenium syn Pyrethrum parthenium) je aromatična višegodišnja biljka iz porodice glavočika (lat. Asteraceae ). Porijeklom je s balkanskog poluotoka, odakle se raširila po Europi, sjevernoj Americi i Čileu.

Uzgaja se i kao ukrasna biljka i kao ljekovita biljka. Vrlo je otporna biljka i raste dobro i na siromašnim tlima. Za rast treba sunčanu poziciju i dobro podnosi sušu. Podnosi niske temperature (do -30). Naraste u visinu do nekih 70 cm, grmolikog je rasta.
Iako slovi kao trajnica, često ili odumre nakon cvatnje, ili ipak potjera sa strane matične biljke – dakle možemo reći da je trajnica kratkog vijeka. Ali se zato jako uspješno samozasijava i ako ju jednom ostavite da ode u sjeme, posvud po vrtu imati ćete male biljčice. Također, često „od nikud“ jednostavno izraste na vrtu – vjetar donese sjeme. To se je dogodilo i kod mene.

Cvjetovi su bijeli, nalik na cvjetove kamilice ili tratinčice. Ali po listovima možete biljku razlikovati od ostalih biljaka. Cvate tokom ljeta. Miris cijele biljke je vrlo aromatičan. Taj miris je jaki, nekome ugodan, za moj ukus i malo preopojan. Biljku je dovoljno samo lagano okrznuti i već osjećate njezin jaki miris.

povratic 6

Postoje razni ukrasni kultivari – od jednostrukih „običnih“ cvjetova do punih cvjetova koji pomalo nalikuju na neke vrste krizantema.

povratic 2  povratic 5

Kad cvate, doslovno bliješti iz vrta svojom bjelinom.

povratic 3  povratic 4

PRIRODNI INSEKTICID
Suhi cvjetovi mogu se koristiti za pripremu prirodnog insekticida – djeluje slično kao buhač. Jednu šalicu suhih cvjetova namočite u jednoj litri vruće sapunaste vode. Nakon toga ocijedite i ohladite, spremno je za primjenu. Recept preuzeti s PFAF ovdje.

LJEKOVITA SVOJSTVA:
Koristi se kao ljekovita biljka, prije svega za liječenje artritisa i migrene, ublažava bolne menstruacije i olakšava trudove. Čaj se koristi za liječenje artritisa i bolnih menstruacija, dok žvakanje 1-4 lista dnevno za liječenje migrena. Više o ljekovitosti pročitajte OVDJE.

Na smije se koristiti za vrijeme trudnoće i kod problemima s zgrušnjavanjem krvi. Također treba koristiti s oprezom – listovi mogu izazvati dermatitis i osip u ustima kod konzumacije. Kako prevelike doze mogu imati suprotni učinak, svakako nemojte bez kontrole i savjeta stručnjaka koristiti ovu biljku.

 

Ako želite nabaviti sadnice ili sjeme povratića, možete ih potražiti kod nas u viškovima sjemenja i sadnica iz biovrta OVDJE. Našu cjelokupnu ponudu viškova pogledajte OVDJE.

 

 

O autorici