Potentilla nepalensis melton fire - petoprsta - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 19. siječnja 2010.

Potentilla nepalensis melton fire – petoprsta

Potentilla je rod od otprilike 500 vrsti jednogodišnjih, dvogodišnjih i višegodišnjih biljaka iz porodice ruža, Rosaceae. Naziv joj od riječi od kojih je izveden naziv znači petolista, u hrvatskoj se često naziva petoprsta. Drugi prijevod ove riječi je jaka, snažna, moćna. Ovom rodu pripada mnoštvo grmova i zeljastih biljaka koje su slične jagodama, ove druge se često nazivaju nerodne, jalove jagode. Najčešća boja im je žuta.

Potentilla nepalensis pripada skupini koja je slična jagodama – grmolikog je rasta, listova sličnih jagodama i plod nakon cvjetanja izgleda kao suhi, nerazvijeni plod jagode. Porijeklom je iz područja između istočne Azije do zapadnih Himalaja. Korijen ove biljke je jestiv, a pepeo korijena pomiješan s uljem je lijek za opekline.

Kultivari potentille nepalensis uzgojeni su isključivo za dekorativne svrhe. Jedan od tih kultivara je i “Melton fire”.

Silka: Potentilla nepalensis – kultivar “Melton fire”

potentilla melton fire 11

Potentilla nepalensis – melton fire je otporna trajnica, bez problema prezimljava hladne zime. Zimi nadzemni dio biljke odumire, na proljeće se jako rano formira grmić prepun listova. Zapravo, često se zna dogoditi da potjera već tokom toplijih razdoblja zime, pa onda ako naglo zahladi odumiru listovi, ali čim opet zatopli tjera nove izboje.

potentilla melton fire 81

Cvate od 6. mjeseca do 8. mjeseca, zapravo već u 5. mjesecu potjera cvjetne stapke prepune pupoljaka, cvjetne stapke mogu narasti i do 80 cm i tokom rasta počinju se polijegati – radi ovog je svojstva idealna za kamenjare. Voli direktno sunce, podnosi i polusjenu. Najviše joj odgovara dobro drenirana ilovača, ali uspijeva i u drugim vrstama tla, vrlo je nezahtjevna i otporna biljka. Rijetko ju kad napadaju nametnici i bolesti.

potentilla melton fire 51

Nakon što ocvate ostaju male suhe “jagode” koje na sebi nose smeđe okrugle sjemenke. Biljka je samooplodna, tako da je dovoljna samo jedna biljka da se razvije sjeme. Kad se plodovi potpuno posuše tad su i sjemenke spremne za branje. Nakon što cvjetne stapke ocvatu i posuše se, orežu se i rad je ponovo mali slatku zeleni grmić, dražesna prekrivačica tla.

Uzgojena iz sjemena prvi put cvjeta za 1-2 godine nakon sijanja, ali sam našla podatak da postoji i mogućnost da procvate i iste godine ako se rano sije. Uokolo biljke sam primjetila da se je i sama uspješno zasijala. Najbolje ju je sijati direktno na otvoreno ili u hladno klijalište u kasnu jesen ili u rano proljeće. Razmnožava se jednostavno i podjelom biljke – biljka se svake godine sama umnožava u korijenu.

potentilla melton fire 71

 

O autorici