Papučica - Calceolaria - Biovrt - u skladu s prirodom

Papučica – Calceolaria

Papučica je biljka is porodice Scrophulariaceae. To je jednogodišnja zeljasta biljka sa cvjetovima koji podsjećaju na papučicu. Rod papučica sadrži oko 388 vrsta: grmlja, penjačica i vrste jednogodišnjih, dvogodišnjih biljaka i trajnica. Latinski prijevod naziva im je obućar. Porijeklom je iz Južne Amerike.

Cvate u raznim bojama, uglavnom od žute do crvene, a može biti jednobojna ili s točkicama.
Nekad je bila popularna u mnogim vrtovima, a novouzgojeni hibridi pogodniji su za uzgoj biljke kao lončanice. Cvate na proljeće, a razmnožava se sjemenjem. Voli niske temperature (10-12 stupnjeva), na višim često propada. Najviše joj u kući odgovara sjeverna strana, bez direktnog sunca. Voli također dosta vlage – ako ju zaboravite na vrijeme zalijati, cijela će biljka klonuti, ali će se isto tako opet brzo oporaviti nakon zalijevanja.

papucica calceolaria 3

Inače, uzgoj iz sjemenja je strašno zamoran posao (barem je za mene bio). Skupila sam sjeme s ocvale biljke koju sam kupila na tržnici, posijala na proljeće, one su niknule, ali nakon toga skoro ništa nisu narasle. Nekoliko se je biljčica posušio (držala sam ih na toplom – nisam znala da ne voli toplinu), nekoliko sam biljčica podijelila, i nažalost i one preostale su mi propale.

papucica calceolaria 5

Papučice jako napadaju štitasti moljci – sitne bijele mušice, na svakoj sam dosad imala velike probleme s njima i nisam uspjela spasiti biljke. Slijedeće ću je godine ponovo potražiti u vrtnim centrima i probati ću uzgoj na otvorenom. Na otvorenom ju navodno vole puževi.

Koliko sam čula iskustva drugih, mnogima je ova biljka propala. Razlog tome je vjerojatno što se uglavnom može naći hibrid ove biljke, koji je uzgojen u njemu pogodnim uvjetima, a teško je imati takve uvjete u sobi gdje se uglavnom drži. Cilj mi je probati pronaći sjeme vrste koje se uzgajaju u vrtovima, cvijetovi su mi jednostavno prekrasni, a hibrid za sobe nažalost često propada, možda će s vrtnom biti više sreće:)

 

O autorici