Pachystachys lutea - žuta klasnica - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 4. siječnja 2010.

Pachystachys lutea – žuta klasnica

Pachystachys lutea (Justicia lutea) – žuta klasnica je biljka iz obitelji Acanthaceae, poznata još po nazivima biljka lilihip, biljka zlatni škamp, zlatna svijeća i biljka lizalica. To je mali otporan grm, slabo razgranat, porijeklom iz Perua i Meksika. Kod nas se uzgaja kao sobna biljka. Voli polusunčano do polusjenovito mjesto, tokom ljeta preporuča se ju držati vani na otvorenom. Da bi procvala, trebala bi barem jedan dio dana biti izložena suncu.

pachystachys lutea žuta klasnica 3

Izraste 40-50 cm u loncu, treba ju podrezati svake jeseni (može i u proljeće) da se sačuva kompaktnija silueta. Ljeti cvate na vrhovima stabljika. U prirodnom staništu izraste viša i razgranatija. Cvjetovi su sastavljeni od zlatnožutih brakteja u obliku ljuski od kojih svaka štiti bijeli cvijet u obliku jezičca.

pachystachys lutea žuta klasnica 1

Od štetnika napadaju ju bijele mušice, grinje, a osjetljiva je i na previše i premalo vode – treba ju zalijevati redovito, ali ne smije se pretjerati s zalijevanjem.

Razmnožava se reznicama, dosta uspješno, jednostavno se vršna grančica posadi u teglu i redovito zalijeva. Može se za uspješnije zakorjenjivanje pokriti prozirnom najlonskom vrećicom za zimnicu, da se stvari toplija i prikladnija atmosfera za zakorjenjivanje, ali nije nužno. Ako je jako izdužena kad ju idete podrezivati, možete grančice podijeliti na više reznica, ne mora biti samo vršni dio. Bitno je da svaka reznica ima najmanje 2 “pregiba” – jedan mora ići ispod zemlje, jedan iznad – tu će potjerati nove listiće.

Najveći problem s ovom biljkom je što stvarno brzo juri u visine i gubi kompaktni izgled, stoga ju treba na vrijeme orezati. Ako i ode previše u visine, sama se pobrine za sebe: kod mene je previše porasla, kad je dosegnula “kritičnu” točku, počela je puštati mlade grančice u podnožju.

 

O autorici