Orhideje - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 10. ožujka 2010.

Orhideje

Obitelj orhideja (Orchidaceae) dobila je naziv po izgledu dva gomoljasta korijena koji izgledom podsjećaju na izgled mošnji, a prema grčkom nazivu. Točan broj vrsta je nepozant, negdje oko 25.000 – svake je godine opisano novih 800 vrsti orhideja. Raširene su po cijelom svijetu, ne rastu samo u atktičkim i pustinjskim dijelovima Zemlje, a najviše su raširene u tropskim krajevima, uglavnom Azije, Srednje i Južne Amreike.

orhideja zygopetalum 2

Prema Wikipediji, najveći rodovi su:

– Bulbophyllum (2.000 vrsta),

– Epidendrum (1500 vrste),

– Dendrobium (1400 vrsta) i

– Pleurothallis (1000 vrsta).

Obitelj orhideja također uključuje Vaniliju (rod biljke vanilije), Orchis, i mnoge kultivirane biljke kao što su često neke Phalaenopsis ili Cattleya – postoji već preko 100.000 vrsti hibrida i kultivara.

orhideja cymbidium 8orhideja phalaenopsis 61

Orhideje su trajnice, u prirodnom staništu poluparaziti koji žive na kori drveća, a one koje kupujemo u trgovinama su kultivari koji su uzgajani tako da mogu uspijevati u sobnim uvjetima, jer se tako najčešće uzgaja kod nas (najčešće Phalaenopsis).

Orhideje vole svijetlu poziciju s malo sunca – što će joj bolje odgovarati ovisi o vrsti koju imate – one s deblim i čvršćim listovima vole povremeno sunčanje, a one s nježnijim i tanjim više vole sjenovita područja. Temperatura na kojoj ih držite ne bi smjela pasti ispod 15 stupnjeva, a dnevna temperatura je idealna oko 16-21 stupnjeva, a za vrste orhideja phalaenopsis i dendrobium 21-29 stupnjeva.

orhideja cymbidium 6orhideja phalaenopsis 141orhideja dendrobium nobile 6

Orhideje vole dosta vlage, supstrat u kojem su posađene ne bi nikad smio biti potpuno suh, ali se ne smiju pretjerano zalijevati niti se ne smije u tegli zadržavati voda, jer to može uzrokovati truljenje korijena. Prema iskustvima, najbolje ih je zalijevati samo jednom u 1-2 tjedna, tegla se potpuno potopi vodom, ostavi da odstoji nekoliko sati i nakon toga se voda izlije van. Najbolje ju je zalijevati kišnicom, te je preporučljivo povremeno poprskati biljku vodom, također najbolje kišnicom.

Prihranjuje se gnojivom za orhideje, prema uputama na pakiranju, a presađuje se nakon 1-3 godine, najbolje nakon cvijetanja, i to u poseban supstrat za orhideje. Na proljeće i ljeto trebaju više dušika, za vrijeme cvatnje više fosfora, a najesen više kalija.

Nagle promjene temperature mogu uzrokovati padanje pupova, ali isto tako ukoliko će uvjeti nakon toga biti pogodni, ona vrlo brzo potjera nove cvjetne pupove na istoj cvijetnoj stapki. Kad orhideja ocvate, stapku treba odrezati kod drugog čvora. Ako ima povoljne uvjete za rast i pravilnu njegu, ubrzo će potjerati novu cvjetnu stapku.

orhideja phalaenopsis 17orhideja phalaenopsis 10

Problemi i bolesti:

Ukoliko se pojave mrlje na listovima – tvrde i suhe su sunčeve opekline (pripazite na dužinu i način izlaganja suncu), mekane su posljedice gljivičnih oboljenja.

Ukoliko je biljka zdrava a nikako da procvate – najvjerojatnije nema dovoljno svjetla.

Ako počne rasti padajuće i vodoravno – ili nema dosta svjetla, ili je nepravilno zalijevana.

Kako sam tek početnica o orhidejama i tek sam nabavila tri orhideje, svoje orhideje će vam predstaviti moja draga prijateljica Flavia, koja ima prekrasnu zbirku orhideja na kojima će joj mnogi zavidjeti:)

FLAVIJINE ORHIDEJE:

Orhideja Cymbidium

orhideja cymbidium 2orhideja cymbidium 11orhideja cymbidium 5

Orhideja Dendrobium Nobile

orhideja dendrobium nobile 7orhideja dendrobium nobile 1orhideja dendrobium nobile 3

Orhideja Dendrobium Phalaenopsis

orhideja dendrobium phalaenopsis 3orhideja dendrobium phalaenopsis 4

Orhideja zygopetalum orhideja Miltonia

orhideja zygopetalum 4orhideja miltonia

Orhideja Odontoglosum – Beallara Tahoma Orhideja Odontoglosum – Burrageara Nelly Isler

orhideja odontoglosum beallara tahomaorhideja odontoglosum burrageara nelly isler 2.

Orhideja Oncydium

orhideja oncydium 1orhideja oncydium 2

Orhideja Phalaenopsis

orhideja phalaenopsis 2orhideja phalaenopsis 1orhideja phalaenopsis 81

orhideja phalaenopsis 13

Nadam se da ste uživali u ovim slikama, ja zasigurno jesam:))

 

O autorici