Nicandra physaloides - peruanska jabuka - Biovrt - u skladu s prirodom

Nicandra physaloides – peruanska jabuka

Nicandra physaloides je otporna jednogodišnja biljka iz obitelji Solanceae. Porijeklom je iz Perua i još se naziva peruanska jabuka (Apple of Peru). Drugi naziv joj je i the shoo-fly plant, što bi u prijevodu bilo iš-muhe biljka – navodno tjera muhe. Razlog tome je vjerojatno što je cijela biljka otrovna, negdje sam našla podatak da je ta biljka insekticid, ali nisam nažalost našla dovoljno podataka o tome.

Nicandra se uzgaja na proljeće iz sjemena, koje se može prije (sredinom 3. mjeseca) posijati u teglice, ili početkom 4. mjeseca direktno na gredice. Klijavost sjemena je jako visoka i male su biljčice prilično otporne, a prepoznatljive su po malim točkicama na listovima:

nicandra physalodes 6

Ovisi o uvjetima, biljka može narasti visine do 1 – 1,20 metara, grmolikoga je oblika i cvate plavim cvjetovima na vrhovima grana. Nažalost, cvijet joj traje samo 1 dan, čak bi po mom iskustvu rekla i kraće od 1 dana.

pupoljak

nicandra physalodes 2

rascvali cvijet

nicandra physalodes 1

Nakon cvatnje formiraju se lampioni (kao u physalisa) koji u sredini nose “plod” prepun sjemenki, a on mijenja boju iz zelene u suho-smeđu, pa je dakle biljka niže na granama puna lampiona, a na vrhovima stvara nove cvjetove tokom godine.

nicandra physalodes 4

Lampione preporučam nakon što se osuše na biljci pokupiti i spremiti sjeme, jer biljka ima strašno puno sjemenja, pa da se slijedeće godine ne bi masovno sama zasijala.

nicandra physalodes 5

  

O autorici