Neodgovorna upotreba pesticida je zločin protiv čovječanstva i treba biti najstrože sankcionirana! - Biovrt - u skladu s prirodom

Neodgovorna upotreba pesticida je zločin protiv čovječanstva i treba biti najstrože sankcionirana!

Zadnjih tjedan dana opet se događa pomor pčela u Međimurju – milijuni pčela masovno ugibaju na više lokacija i štete se još zbrajaju.

Pretužna sam, bijesna, jadna, i jednostavno ne mogu vjerovati u ovu ljudsku glupost koja se stalno ponavlja.

Neodgovorne ljude koji su ovo napravili najvjerojatnije prskajući repicu u cvatnji nedopuštenim sredstvima treba početi zatvarati u zatvor! U ponedjeljak navečer vidjela sam jednog takvog u kako prska repicu u sumrak i prijavila kolegi pčelaru kojem su pomrle sve pčele u košnici, istraga je u tijeku. Viđeno ih je još (ili taj isti) koji su prskali repicu u ponoć s Uskrsa na ponedjeljak. To im je valjda bila noćna uvertira u skori Dan Planeta Zemlje 🙁

Stvarno je vrijeme za korjenite promjene ukoliko želimo zaustaviti ovo ludilo – a to je oduzimanje poticaja, zabrana bavljenja poljoprivredom, plaćanje odštete pčelarima i visoke kazne te zatvorska kazna onima koji neodgovorno koriste pesticide!

 

Isto tako, potrebna je stroža kontrola onih koji iste prodaju i onih koji te iste koriste, jer pesticide kupuju mnogi koji nemaju to pravo preko tuđih iskaznica, a neki prodavači to čak i potiču samo da više prodaju!  

U Hrvatskoj imamo suludu situaciju da ekološki proizvođači imaju brdo raznih inspekcija da slučajno ne bi koristili nedozvoljena sredstva, dok je istovremeno u sustavu konvencionalne poljoprivrede pravi „divlji zapad“ – svatko radi što želi i nitko ne odgovara za to!

Javna je tajna da ako nemate iskaznicu tj. položenu edukaciju temeljem koje možete kupovati pesticide – da si istu možete posuditi od onih koji to imaju. A to će vam čak predložiti i prodavači kemijskih sredstava – a neki vam čak nabaviti i broj da bi vam isto prodali! A to ne tvrdim napamet – nego sam se na svoje oči i uši uvjerila u jednom trgovačkom centru na odjelu pesticida gdje je prodavač davao uputu zainteresiranom kupcu da si posudi iskaznicu da im mogu prodati „prava“ sredstva.

Gdje su tu kontrole i sankcioniranje ovakve nedopuštene distribucije i korištenja pesticida? 

Kako možemo imati situaciju da se iz susjednih država švercaju i koriste razna odavno zabranjena sredstva? Eto , jedni se i hvale time po društvenim mrežama kako je super što su došli do doga i što to mogu koristiti? I nikome ništa?

Zar ćemo se svake godine čuditi ovakvom pomoru pčela i opet ne naučiti ništa? 

Pomor pčela poput ovog koji se je jučer dogodio mojim kolegama iz Pčelarstva Trupković i čije fotografije koristim u ovom članku ovo nije samo neodgovorna upotreba pesticida – ovo je zločin ne samo protiv prirode – nego ZLOČIN  PROTIV ČOVJEČANSTVA.

A sad je stvarno vrijeme da tu napravimo korijenite promjene i da se ovo više nikad ne ponovi. A za to je odgovorno Ministarstvo poljoprivrede da osigura takve zakone, te nadležne inspekcije koje će jasno sankcionirati nepridržavanje istog.

Jer jedne ljude će valjda jedino zatvor i stroge kazne naučiti pameti – ako razum više nemaju.

O autorici