Napravite hotel za korisne kukce - Biovrt - u skladu s prirodom

Napravite hotel za korisne kukce

Jesen je idealno vrijeme za postavljanje hotela za korisne kukce. Na ovaj način pomažemo opstanku brojnih ugroženih korisnih kukaca, čija se populacija u zadnjih 30 godina drastično smanjuje.

Najveći razlozi smanjenja populacije kukaca su upotreba pesticida i industrijska poljoprivreda, zagađenje, bolesti, gubitak staništa, invazivne vrste i klimatske promjene.

Izgradnja hotela je prilično jednostavna – potrebno je napraviti drvenu ili metalnu konstrukciju na koju ćete postaviti razne elemente s rupama kamo se mogu skloniti razni korisni kukci. To su stare cigle s rupama, siporeks i drveni blokovi u koje se izbuše rupe promjera 8-12 mm, šupljikave biljke koje se narežu i poslože između drvenih blokova (bambus, trstika, suncokret…), pa čak i suha trava, suho lišće, kora drveta, slama, češeri i sl.  Čim su materijali raznolikiji, to ćete privući više različitih vrsti u vaš hotel.

Poželjno je napraviti i vodonepropusni pokrov na koji možete posaditi razne otporne sukulentne biljke poput čuvarkuća.

Hotel za korisne kukce preporučljivo je okrenuti prema jugozapadu ili jugoistoku. Mora biti na čistini, ali opet dobro zaštićeno i svakako natkriveno. Kod samog postavljanja hotela za kukce mnogi jednostavno pogriješe ako ga okrenu prema sjeveru ili smjeste negdje u grmlje – na taj način nećete privući kukce u njega. Nije niti dobro da je potpuno okrenut na jug i stalno izložen jakom suncu tijekom ljeta.

Korisni kukci koji prezimljavaju u hotelima za kukce su solitarne pčele i osice, bubamare, uholaže, pauk križar, babure, leptiri, hrastove strizibube, njemačka osa…  Za privlačenje bubamara u hotel za kukce koristite crvenu boju koja ih posebno privlači. Zato hotel za kukce u Biovrtu ima crvenu konstrukciju.

Više o izradi hotela za kukce i njegovim stanarima pročitajte OVDJE.

Pogledajte i naš video o izradi hotela za kukce :

IFrame

Udruga Biovrt je zadnjih nekoliko godina postavila čak 14 hotela u Međimurju: 2 na imanju Biovrta,  te 12 hotela zajedno s učenicima, roditeljima i osobljem škola u 12 međimurskih osnovnih škola, gdje su oni poligon za edukacije i ovih i budućih generacija škola. Zadnjih 5 hotela postavili smo nedavno u sklopu projekta “Zajedno gradimo održivu budućnost”, a više o tome pročitajte u sljedećem tekstu: https://www.biovrt.com/postavljeni-hoteli-za-kukce-i-edukativne-gredice-u-pet-medimurskih-osnovnih-skola/

Ponosni smo što ovakvim akcijama učimo i male i velike o važnosti očuvanja bioraznolikosti te stvaramo trajne edukativne sadržaje za našu lokalnu zajednicu. Nadam se da će ovo biti i inspiracija drugima da nešto ovako slično naprave i u svojim školama  🙂

 

O autorici