Postavljeni hoteli za kukce i edukativne gredice u pet međimurskih osnovnih škola - Biovrt - u skladu s prirodom

Projekti Silvija Kolar-Fodor 5. listopada 2020.

Postavljeni hoteli za kukce i edukativne gredice u pet međimurskih osnovnih škola

U sklopu projekta „Zajedno gradimo održivu budućnost“, u drugoj polovici rujna, udruga Biovrt – u skladu s prirodom provela je edukativne-volonterske akcije u suradničkim školama na projektu: 18.09. u OŠ Sv. Martin na Muri, 22.09. u OŠ Donji Kraljevec, 23.09. u OŠ Kotoriba, 29.09. u OŠ Orehovica i 30.09. u OŠ Vratišinec. Ovo je nastavak projekta i volonterskih akcija, gdje smo prošle jeseni već postaviti ovakve sadržaje u 5 međimurskih osnovnih škola.

U svakoj suradničkoj školi smo proveli 2 volonterske akcije s učenicima, nastavnim osobljem i obiteljima učenika. S obzirom na epidemiološke mjere i preporuku da se ne miješaju učenici među različiti razredima, u svakoj školi sudjelovalo je po 2 razreda s njihovim roditeljima na odvojenoj volonterskoj akciji. Tako je svaki razred na svakoj volonterskoj akciji napravio pola planiranog posla, a kako bi svi bili upoznati s svime što smo postavili u školska dvorišta kao novi edukativni sadržaj za učenike škole.

Na samom početku svake akcije, voditeljica projekta i edukatorica Silvija Kolar-Fodor je objasnila zašto gradimo hotel za korisne kukce  i objasnila koji kukci će se nastaniti u njemu, te rasporedila zadatke roditeljima i učenicima po grupama. Mame, tate i djedovi bušili su drvene elemente za solitarne pčele, učenici su pripremali snopiće od kartona za ostale korisne kukce, a ostatak volontera/ki je sadio zeleni krov.

Nakon toga je voditeljica upoznala sudionike s vrstama bobičastog voća koje će svi zajedno posaditi te pokazala kako se sadi bobičasto voće, nakon čega su ga učenici zajedno sa roditeljima posadili. Nakon voća, sve prisutne voditeljica je upoznala s ljekovitosti biljaka i cvijeća, pokazala kako se ono sadi te su svi posadili sadnice cvijeća i ljekovitog bilja.

Gredice smo pomalčirali uz edukaciju zašto je malčiranje odnosno prekrivanje zemlje izuzetno korisno. Ljekovito bilje smo označili glinenim pločicama na kojima su navedeni hrvatski i znanstveni nazivi biljaka, te tako napravili trajne edukativne gredice za učenike, ali i buduće generacije učenike škola.
Na samom kraju djeca su napunila hotele s drvenim elementima, te snopićima od kartona, češerima.

Kako nam je bilo možete pogledati i u foto-albumima s održanih akcija:

18.09. u OŠ Sv. Martin na Muri:


https://www.biovrt.com/galerija/volonterske-akcije-u-os-sv-martin-na-muri-18-09-20-zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/

22.09. u OŠ Donji Kraljevec:


https://www.biovrt.com/galerija/volonterske-akcije-u-os-donji-kraljevec-22-09-20-zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/

23.09. u OŠ Kotoriba:


https://www.biovrt.com/galerija/volonterske-akcije-u-os-kotoriba-22-09-20-zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/

29.09. u OŠ Orehovica:


https://www.biovrt.com/galerija/volonterske-akcije-u-os-orehovica-29-09-20-zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/

30.09. u OŠ Vratišinec:


https://www.biovrt.com/galerija/volonterske-akcije-u-os-vratisinec-30-09-20-zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/

Škole smo opremili i sa start paketima vrtlarskog alata za učenički rad, a svi učenici koji su sudjelovali u projektnim aktivnostima dobili su uniforme projekta – majice i šilt kape te platnene vrećice za kupovinu. Svi učenici odnosno njihove obitelji dobili su od udruge Biovrt i na poklon paketić sjemenja cvijeća iz Biovrta.

Hvala svima od srca na sudjelovanju i na uloženom trudu, ponosni smo što ostavljamo trajne vrijednosti u školama i znanje učenicima i roditeljima kako bismo svi skupa mogli graditi održivu budućnost!

 

Projekt “Zajedno gradimo održivu budućnost” traje od 01.03.2019.-28.02.2021. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Gornji Mihaljevec.
Program sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH, Grad Čakovec i Međimurska županija. Više o projektu pročitajte na: https://www.biovrt.com/zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/

O autorici