Najjednostavniji recept za umak od rajčice - Biovrt - u skladu s prirodom

Recepti Silvija Kolar-Fodor 6. rujna 2021.

Najjednostavniji recept za umak od rajčice

Vrhunac je rajčica, a vi imate obilje plodova koje ne stignete pojesti? Vrlo ih je jednostavno spremiti za zimnicu i za to ne trebate nikakvo posebno znanje niti sastojke.

Rajčice je najjednostavnije ukuhati u umak koji možete koristiti tijekom cijele godine. Jedini sastojak za taj umak su – rajčice, a možete na kraju dodati tek malo šećera i soli.

silvija i rajčice

ŠTO S KOŽICOM RAJČICE?
Rajčice možete narezati na kockice i staviti u lonac pa na lagano kuhanje od najmanje 3 sata. Na dno lonca stavite malo vode, za početak kuhanja dok rajčica ne pusti sok.

Da bi izbjegli da kasnije u umaku ostane kožica koja mnogima smeta, rajčicu treba narezati na što sitnije kockice ili kasnije sve usitniti štapnim mikserom.
Kožicu možete i jednostavno oguliti na način da cijele rajčice nakratko umočite u kipuću vodu i onda ogulite rajčice – nakon vruće vode jako se lako guli.  Ali kako kožica rajčice sadrži brojne vrijedne fitonutrijente, bolje da ju ostavite u umaku.

Stoga preporučujem usitnjavanje umjesto guljenja ili pasiranja. Naime pasiranjem izdvajate kožicu iz gotovog umaka, a time i korisne sastojke, a pasiranje je istovremeno i veliki i naporni posao koji radije izbjegnite.

NAJJEDNOSTAVNIJA VERZIJA UMAKA S NAJMANJE POSLA:

Najjednostavniji način je jednostavno rajčice prvo narezati – može i na veće dijelove, očistiti od sjemenja koje si sačuvajte za iduću godine. Rajčice zatim usitnite u blenderu, pa onda stavite na kuhanje od 3-4 sata na laganoj vatri uz redovito miješanje.
Dovoljno je tek toliko da lagano ključa i da se polako višak vode isparava iz umaka. Kad se nakon 3-4 sata umak svede na najmanje 50% prijašnje količine, to je to. Možete dodati malu žličicu soli i žličicu šećera na 5 litara gotovog umaka, pred sami kraj kuhanja.

Sve što trebate onda je staviti ga u prethodno dobro oprane i zagrijane staklenke, dobro zatvoriti novim čepovima koje ste prethodno ili prokuhali ili iznutra pobrisali alkoholom, te stavite na sporo hlađenje (prekrijte sve s nekoliko kuhinjskih krpa ili dekom).

Nakon toga spremite staklenke u smočnicu, ako ju nemate poslužit će i kuhinjski ormarići ili ormar za cipele u hodniku, te koristite po potrebi. Dobro pripremljen umak može stajati i preko 2 godine, iako u njemu nema konzervansa – ovo je provjereno.

Nakon otvaranja umak obavezno stavite u hladnjak i morate ga potrošiti u roku od nekoliko dana, s obzirom da ne sadrži konzervanse. Zato kod samog pakiranja u staklenke odaberite veličinu staklenke koja će najbolje odgovarati vašim potrebama kod korištenja.

A kako sačuvati sjeme rajčice, pogledajte u mom videu:

O autorici