Može li ekološka poljoprivreda nahraniti svijet? - Biovrt - u skladu s prirodom

Može li ekološka poljoprivreda nahraniti svijet?

U vrijeme kada je u EU prepoznato očuvanje biološke raznolikosti i potreba za povećanjem ekološke proizvodnje, često se u javnosti susrećemo s nerazumijevanjem i nepoznavanjem ekološke poljoprivrede, njenih mogućnosti i stvarne potrebe za istom. EU je donijela strategiju kojom se planira povećanje ekološke poljoprivrede do 2030. godine na 25%

Brojne su predrasude da je ekološkim načinom nemoguće „ozbiljno“ proizvoditi hranu, da je to neisplativo, da je to samo za „igranje“ u hobi vrtovima, dok „pravi“ poljoprivrednici jedino mogu zaraditi uzgajajući hranu konvencionalnim metodama.

Brojne su zablude o tome da će nam polja zarasti invazivni korovi ako prestanemo koristiti herbicide, ili pak da su mineralna gnojiva nešto potpuno prirodnog porijekla i sasvim neškodljivo za ljude i okoliš. Činjenica je da smo se kao čovječanstvo jako odmaknuli od prirode i mnogi više ne razumiju zašto se pojavljuju korovi i kako priroda funkcionira.

S druge strane, kod konvencionalne hrane postoje brojni skriveni troškovi proizvodnje i kad bi  cijena hrane bila realna – konvencionalna hrane bila bi skuplja od one ekološki proizvedene.

Osim u EU, i u RH događaju se (ipak) značajne promjene i pomaci u ekološkoj poljoprivredi. Zagrebačka županija nedavno je usvojila ambiciozan plan da do 2030. godine sva poljoprivreda bude ekološka. I druge županije počele su iskazivati interes za ovo, pa se nadamo pozitivnim pomacima i u drugim dijelovima RH. Kao država koja je okrenuta turizmu, ovo je po meni i jedini logični razvoj poljoprivrede gdje stvarno možemo steći komparativne prednosti u odnosu na druge države u RH, a ovime omogućiti bolji dohodak poljoprivrednicima, ali i zdraviji život za sve građane RH.

O spomenutim temama, ali i puno više, razgovarala sam s dr. sc. Darkom Znaorom, pionirom biološko-dinamičke i ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj i ostalim zemljama s područja bivše Jugoslavije. Dr. Znaor je prvi europski magistar ekološke poljoprivrede te doktor zaštite okoliša koji se ovim područjem bavi više od 30 godina, te je jedna od najkompetentnijih osoba u ovom području. Saznajte više što on veli o ovim temama u intervjuu.

IFrame

 

O autorici