Mladi pečeni krumpir - Biovrt - u skladu s prirodom

Recepti Silvija Kolar-Fodor 14. lipnja 2014.

Mladi pečeni krumpir

Većinom su najjednostavnije stvari najbolje. Tako je recimo ovaj jednostavni recept za mladi pečeni krumpir meni jedno od najboljih jela. Ovo jelo kuham na proljeće, kada na vrtu mogu iskopati taj prvi mladi krumpir, koji poslije više nije tako fini i slatki. Najprije dozrijevaju bijele vrste krumpira, koje se mogu brati već sredinom svibnja. A nakon toga, iskopava se crveni krumpir kao mladi krumpir.

Kako mladi krumpir ima tanku kožicu, vrlo ju je lako samo nježno ostrugati s krumpira. Neki za to ne koriste nož, nego spužvicu za pranje posuđa koja s jedne strane ima abraziv. One najsitnije krumpire niti nije potrebno očistiti od kožice, samo oprati.
Dok očistite krumpir, narežite ga na ploške ili malo veće kocke. I opet, najsitniji krumpir nije potrebno prerezati, stavite ga cijelog. Sve to prije stavljanja u tavu posolite i začinite i dobro promiješajte, te onda stavite u tavu, gdje ste prethodno stavili ulje.
Dok stavite sve u tavu, bitno je da sve poklopite s poklopcem, i stavite na laganu vatru. Naime, ovako će se krumpir lagano i peči, ali i kuhati na pari, te tako lijepo omekšati.
krumpir mladi 2krumpir mladi 4
Dok je sve skoro pečeno, otklopite poklopac, malo pojačajte temperaturu kako bi se na krumpiru napravila korica. Poslužite ga uz mladu zelenu salatu, koja odlično ide uz ovo jelo.  Mladi krumpir u ovo doba godine ima posebno fini, slatki okus, kakav više nema dok dozori.
krumpir mladi 5

A kako je u ovo doba godine najfiniji i mladi grašak, uz ovo jelo obavezno kuham i juhu od mladog graška. Doista, jedino sada svo ovo povrće ima baš poseban okus, pa svakako iskoristite to i uživajte u slatkom mladom povrću 🙂

grasak i krumpir
  

O autorici