Ljetni ukiseljeni krastavci - Biovrt - u skladu s prirodom

Recepti Silvija Kolar-Fodor 17. srpnja 2012.

Ljetni ukiseljeni krastavci

Ljetni ukiseljeni krastavci recept je za brzo kiseljenje krastavaca za koji se koriste kroz nekoliko dana od pripreme, dakle to je recept za krastavce koji će se brzo pojesti, a ne recept za zimnicu. Podijelila ga je sa mnom moja baka, i kako ona veli, od svih recepata za brzo kiseljenje s ovim je najzadovoljnija.

Pripremite svježe nabrane krastavce, najbolje srednje veličine, operite i posložite ih u staklenku. Ovisno o veličini, prije ih zarežite na dva ili četiri dijela, ali naravno da se na jednom kraju svi još skupa drže.

U loncu prokuhajte 1 litar vode s oko 1 dcl octa i jednom ravnom žlicom soli, te nekoliko zrna bibera i par cvjetova kopra (količina je za veću staklenku, a proporcionalno možete ili povećati ili smanjiti količine) Dok zavri prelijte krastavce u staklenki, s time da ulijevajte vruću tekućinu po sredini po krastavcima, a ne sastrane po staklenki da staklenka ne pukne. Cvijet kopra stavite na vrh na krastavaca. Zatvorite i spremite na policu u kuhinji ili slično – dok se ohladi krastavci su gotovi – aromatični i hrskavi.

Prednost ovog recepta je dakle što su krastavci jako brzo gotovi – kroz samo par sati- dok se ohlade. Isto tako, relativno dugo mogu stajati – u frižderu i do tjedan dana.

krastavci

 

O autorici