Limnanthes douglasii - močvarni cvijet, cvijet jaje - Biovrt - u skladu s prirodom

Limnanthes douglasii – močvarni cvijet, cvijet jaje

Limnanthes douglasii je cvjetnica iz obitelji Limnanthaceae , porijeklom iz Kalifornije i Oregona, gdje autohtono raste na vlažnim travnjacima. Radi izgleda cvijeta koji podsjeća izgledom na prerezano kuhano ili pečeno jaje, često se naziva “cvijet jaje”. U jednoj sam enciklopediji pronašla naziv – močvarni cvijet, a što proistječe iz činjenice da voli vlažno tlo. Uspijeva u svim vrstama tala i volu sunčanu poziciju na gredici, te dovoljno vlage.

Ovo je jednogodišnja biljka, sije se na proljeće ili na jesen, te cvijeta tokom ljeta. Međutim, ja sam ju uzgojila sjetvom sredinom prošlog ljeta, presadila sam ju na jesen na gredice i prezimila je prošlu zimu kod mene (-20), te je već početkom svibnja počela cvjetati na vrtu. Kad cvjeta ako je posijana na proljeće nažalost neznam, ali sigurno nešto kasnije.

Vrlo se lako uzgaja iz sjemena, brzo i uspješno napreduje, pa se tako jako brzo formiraju mali jarko zeleni grmići. Prvi pupoljci su se kod mene pojavili već početkom svibnja.

limnanthes douglasii 8limnanthes douglasii 4

Isprva se počinje otvarati tek par cvjetića, a kako rastu, pomalo mesnate stabljike počinju se polijegati – čak bi ju više nazvala prekrivačicom tla. A kad je u vrhuncu cvatnje, skoro da se i ne vide stabljike od mnoštva cvjetova.

limnanthes douglasii 2limnanthes douglasii 9

Razdoblje cvatnje trajalo je nešto manje od mjesec dana, cvjetovi su lagano počeli blijediti i počele su se polako nazirati i prve sjemenke. Sjemenke su isprva zelene, a kako se počnu zoriti tako prelaze iz žućkaste u smeđu boju. Da bi skupili sjeme na vrijeme, morate budno pratiti taj trenutak, jer ako zakasnite, one se same rasipaju posvud po okolnom tlu – ovo je biljka koja se jako uspješno i obilno sama zasijava. Ovih dana sam zamijetila da su mi počele nicati mlade biljčice po gredici – klijanje je aktiviralo kišno razdoblje, jer sve do sada od kad se je sam zasijao je bilo presušno da bi sjeme proklijalo

limnanthes douglasii 5limnanthes douglasii 7

Limnanthes douglasii jako privlači osolike muhe (muhe cvjetare, lebdjelice), koje su prirodni neprijatelji lisnih ušiju, te je stoga ova biljka osim izgleda, i jako korisna u vrtu. Također privlači i pčele u vrt.

Kako je niskog grmolikog rasta, odlična je biljka za sadnju po rubovima gredica. Uglavnom, kako svi tvrde, jednom kad nabavite ovu dražesnu cvjetnicu, teško ćete je se riješiti, ili možda da velim to na drukčiji način – više se ne morate brinuti za njenu sjetvu, jer će to ona uspješno sama napraviti:)

 

O autorici