Lavatera trimestris - stola, jednogodišnji sljez - Biovrt - u skladu s prirodom

Lavatera trimestris – stola, jednogodišnji sljez

Lavatera trimestris je jednogodišnja cvijetnica iz obitelji sljezova, Malvaceae. Još se naziva stola ili jednogodišnji sljez, a porijeklom je iz Mediterana. Ova vrsta je jedna od najradije uzgajivane vrste sljezova, radi obilne cvatnje koja traje cijele vrtlarske sezone. Najčešća je u bijeloj boji i raznim nijansama roza boje, a najbolje uspijeva na sunčanim gredicama. Može narasti u visinu i preko 1 metra.

Lavatera se sije direktno na otvoreno od druge polovice travnja do početka svibnja. Može se uzgojiti i prije u zatvorenom prostoru, sjetvom u posudice, te se mlade presadnice rasađuju na otvoreno nakon prestanka opasnosti od mrazeva. Na otvorenom, ako mlade biljke niknu pregusto treba ih rasaditi. Međutim, lavatera nije baš ljubitelj presađivanja i duže stagnira na mjestu nakon rasađivanja. Stoga je s njom najbolje dobro isplanirati prostor i sjetvu, jer najbolje naraste direktno posijana na gredicu.

Slika: mlade biljčice lavatere

lavatera trimestris 8

Lavatera najbolje raste na sunčanoj gredici i dobro podnosi sušu. Ako joj uvjeti odgovaraju, može narasti u visinu i preko 1 metra, a ponekad ju je potrebno i privezivati uz potpornje ako se počne polijegati radi težine silnih cvjetova koje ima. A novi cvjetovi se stalno iznova pojavljuju na vrhovima “grana” tokom cijele sezone.

lavatera trimestris 7lavatera trimestris 11.

Latice joj nisu sasvim jednobojne, nego imaju crte po cijeloj dužini latica, a te crte imaju i bijeli i roza cvijetovi.

lavatera trimestris 10lavatera trimestris 3.

Još jedna zanimljivost na lavateri jest kako se mijenja središte cvijeta, koje se polako mjenja kako kukci odnose polen s prašnika – na slikama iznad vidite stanje “prije” na roza, te stanje “poslije” na bijelom cvijetu.

lavatera trimestris 2

Sjemenke nastaju nakon oprašivanja na mjestu cvijetova. Na sliki ispod možete vidjeti kako izgleda zelena sjemenka, te dok se dozori i skinu vanjske ljuske, kako izgledaju sjemenke koje se “drže” za čahuru – zadnja na slici je okrenuta na drugu stranu. Sjemenke se skupljaju s biljke dok su suhe, te se još jedno vrijeme suše na suhom mjestu.

lavatera trimestris 12

Lavatera se i sama zasijava, ali ne u prevelikm broju, tako da ju svake godine uvijek iznova sijem.

Bolesti i nametnike još nisam primjetila na njima, a na lavateri, kao i na svim vrstama sljezova jako vole obitavati vatrene stjenice – potpuno bezopasni kukci.

vatrena stijenica pyrrhocoris apterus l

Lavatera je osim svoje ljepote i jestiva biljka, mlado lišće se može jesti kuhano:

Lavatera trimestris – stola, jednogodišnji sljez

Ali ovu biljku preporučam jesti samo ako vam ništa drugo ne preostane, radije uživajte u njenim prekrasnim, gotovo hipnotizirajućim cvjetovima:)

lavatera trimestris 4

 

O autorici