Kokoši na vrtu? Nažalost NE! - Biovrt - u skladu s prirodom

Kokoši na vrtu? Nažalost NE!

Ovo je jedan kokot koji je sasvim slučajno završio na mom imanju – ali nažalost nije mogao tu ostati radi štete koju radi na vrtu. Pred nekoliko je dana dobio premještaj iz Biovrta.

Naime, početkom godine, ovaj je kokot u noći kad je bilo -8 završio sam na sredini ceste, a susjedov pas nije prestajao lajati radi toga. Zato je susjed da smiri psa negdje u ponoć pustio tog kokota u moje dvorište gdje držim patke. Očigledno su ga i bili napali psi, počupali mu perje s repa, pravo je čudo kako je preživio i ne znamo otkud je došao. I tak je taj kokot bio kod mene, čekala sam da netko dođe po njega. Naučio se je na imanje, jeo, spavao i boravio s patkama, ali nažalost kad bih ih pustila na vrt, za razliku od patki – kokoši rade štete.

Naime, indijske patke trkačice su lagane, zaobilaze biljke i samo glavama ispod malča traže hranu. Ali ne jedu biljke i ne uzurpiravaju tlo. Dakle bitno je i koja vrsta patki, nisu niti one sve iste. Indijske patke trkačice su idealne za suzbijanje puževa na vrtu (VIŠE).

Ali ne i kokoši. One su štetočine ne vrtu.

Kokoši su proaktivnije. Kao prvo – one čeprkaju (drbaju) po tlu – svojim jakim nogama i noktima one miču malč s gredica i miču gornji sloj tla – sve prodrbaju i sve pojedu – i gliste, i puževe, i kukce, ali i sve sjemenke, i mnoge biljke.

Tako je i ovaj jedan jedini kokot počeo raditi dar-mar u biovrtu – stalno sam ga morala tjerati s gredica luka i češnjaka koje su jako lijepo pomalčirane – malč je maknuo s gredica, pokljucao salatu…. micao malč s ostalih pomalčiranih gredica…Znam, nije on kriv što je kokot – ali na biovrtu s takvim ponašanjem nije mogao ostati.

I tako smo ga jučer ujutro ulovili i odnijeli k mami- ona ima 20-tak kokoši i manje jato pataka na imanju. Mislim, i treba kokot biti s kokošima, kod mene je počeo raditi reda s patkama, odnosno ganjati ih po dvorištu.

A siroče, tak je bio jadan prvi dan kod mame… kokoši su ga ganjale (to je normalno kad dođe neki “stranac”), a on siroče želio je biti s patkama – kad je bio toliko naučen na patke kod mene, da mu je to postalo prirodno. Ali patak na maminom imanju nije tako tolerantan kak moje patke, i mlati se s postojećim kokotom na imanju… pa ja i ovog tjerao. Na kraju je završio sam u kokošinjcu i sam s sobom pričao…. valjda kako mu je jadan život…
Za svaku prilagodbu u takvoj zajednici treba vremena, iskreno se nadam da će se kroz tjedan dana priviknuti i da će sve sjesti na svoje..

Ali čisto da znate – kokoši su super životinje, imate jaja, jedu mnoge nametnike – ali ne idu nikako na povrtnjak. Tu samo mogu napraviti velike štete. Moja mama poludi kad joj se neka kokoš provuče van iz dvorišta i završi na gredicama – ako ne reagira brzo – u stanju su uništiti sve.
Dakle kokoši mogu samo na površinu vrta tijekom zime – i to samo ako ništa ne raste na gredicama, i ako ništa nije posijano.

Ako imate pomalčirane gredice češnjaka i luka kao ja – bolje ne. Ako imate salatu – pozdravite se s njom.
Ako ste nešto posijali na površinu – kokoš će vam prodrbati tlo i često pojesti sjeme koje ste posijali, skupa s svim kukcima i glistama koje tu nađe. A nije mi iskreno drago niti da mi jedu gliste, one su mi dragocjeni radnici koji proizvode humus u vrtu. I sve će pomiješati, izvaditi, uništiti. Ovisi o tome koliko im vremena date da operiraju po gredicama.

Jedini način po meni kako imati kokoši na vrtu je – kokošji traktor, ili žičani tuneli oko vrta – ali dakle da ne mogu na gredice. Ili prekrijte sve gredice s agrotekstilom ili pak granjem, pa da ne mogu na gredice. Kokošji traktor je simpatična pomična građevina koju možete micati po imanju gdje želite da one drbaju – a ako ga ostavite na jednom mjestu dovoljno dugo – na tom tlu više neće biti niti travke – zato se i zove “traktor”.

Ili si ogradite povrtnjak – pa da kokoši mogu hodati po imanju – ali ne i po povrtnjaku. Uglavnom – nešto mora biti pritvoreno – ili vrt ili kokoši.

Inače, kokoši su idealne u uzgoju npr. lješnjaka – zato jer ljeskotoč preko zime živi u tlu – a kokoš drba tlo u potrazi za kukcima. Tako imate uistinu eko lješnjake, rješavate se nametnika i istovremeno kokoši gnoje tlo. I ne mogu tu napraviti nikakve štete.

O autorici