Kalifornijski mak - Eschscholzia californica - Biovrt - u skladu s prirodom

Kalifornijski mak – Eschscholzia californica

Kalifornijski mak, ešolcija je trajnica koja se kod nas uzgaja kao jednogodišnja cvjetnica iz obitelji makova, Papaveraceae, prvi iz roda Eschscholzia. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike. U američkoj državi Kaliforniji proglašen je cvijetom te države, a dan kalifornijskog maka je 06.travnja.

Kalifornijski mak voli sunčanu gredicu i dobro podnosi sušu. Grmolikog je oblika i može narasti u visinu i preko 60 cm. Cvate u raznim nijansama, od potpuno bijele do crvene, ipak je najčešći u žutoj i narančastoj boji.

kalifornijski mak eschscholzia californica 12kalifornijski mak eschscholzia californica 3

 

Kalifornijski mak se jako uspješno sam zasijava, te ako je samozasijani, jako rano niče na proljeće. Isprva se pojavljuju 2 listića što liče na travu, no uskoro dobiva karakterističan izgled lista po kojem ćete ga lako prepoznati. Korijen mu je žućkasti, a glavni korijen mu je dugi i rano se razvija, stoga previše ne voli presađivanje jer se dugo muči nakon toga, te ga je najbolje sijati direktno na željeno mjesto.

kalifornijski mak eschscholzia californica 4kalifornijski mak eschscholzia californica 2

 

U našim krajevima počinje cvasti već krajem travnja/početkom svibnja. Pupoljci su duguljasti i zeleni, a u početnoj fazi rasta, vrhovi listova su crvenkasti. Kad počinje cvasti, ovojnica koja štiti pupoljak se skida prema gore – što izgleda vrlo neobično. Ima 4 latice.

kalifornijski mak eschscholzia californica 7kalifornijski mak eschscholzia californica 21

 

Jednom kad počne cvasti, cvate cijelo proljeće i cvate obilno. Tokom proljeća, grmići mu rastu sve veći i veći, s time da dok je u uznapredovaloj fazi rasta i ako jako naraste, počne se polijegati jer mu stabljika nije jako čvrsta. Bolesti i nametnike još nisam zamjetila na njemu.

kalifornijski mak eschscholzia californica 9

Kukci ga obožavaju, pogotovo pčele, osolike muhe i leptiri, te mnoge druge vrste – svi se goste na kalifornijskom maku.

kalifornijski mak eschscholzia californica 16kalifornijski mak eschscholzia californica 5

 

Kalifornijski mak cvate samo za sunčanog vremena, za oblačnog vremena, kiše i noću zatvara latice – a već na prvi tračak sunca otvara ih ponovo.

kalifornijski mak eschscholzia californica 13kalifornijski mak eschscholzia californica 19

 

Tokom godina, zabilježila sam neke simpatične i neobične oblike cvjetova, a koji su uglavnom nastali radi vremenskih uvjeta:

kalifornijski mak eschscholzia californica 14kalifornijski mak eschscholzia californica 6

 

Nakon što ocvate, formiraju se duguljaste čahure sa sjemenom, a ako želite dužu i obilniju cvatnju, otkidajte isprva te čahure, tek kasnije ostavite nešto za sjeme. Čahure narastu prilično duge, čak i preko 10 cm, duge su i čvrste. Kako zore tako mijenjaju boju iz zelene u svjetlo smeđu, a kad su potpuno zrele otvaraju se na 2 dijela, naglo prsnu, tako da se sjemenke odbacuju na veće površine. Sjemenke su okrugle, nepravilne i dosta velike u usporedbi s ostalim vrstama maka. Ako skupljate sjeme, morate pratiti da ih skupite prije nego čahure prsnu, a prilikom branja dobro primite rukom čahure, jer zrele čahure na dodir prskaju, pa će vam sjemenke “pobjeći”. Zasijava se jako uspješno i širi i na veće površine, a najbolje niče iduće godine upravo kad se sam zasije.

kalifornijski mak eschscholzia californica 18kalifornijski mak eschscholzia californica 17.

Kalifornijski mak više voli hladnije temperature, kad nastupe prave ljetne vrućine, on polako završava s vegetacijom. Ali, nemojte ga počupati – porežite ga i ostavite bar 10 cm stabljike – on će čim malo zahladi, najesen, opet potjerati iz korjena i ako će stići, ponovo cvjetati na jesen. Listići kalifornjskog maka na jesenskim jutarnjim rosama izgledaju bajkovito:

kalifornijski mak eschscholzia californica

O kalifornijskom maku sam pronašla na internetu tekstove koji govore o njegovoj ljekovitosti, toksičnosti i jestivosti – stranica Plants for a future čini mi se kao stranica koja ima najvjerodostojnije podatke, pa ovdje možete više pročitati o tome OVDJE.

 

O autorici