Kako skupiti sjeme salate - Biovrt - u skladu s prirodom

Kako skupiti sjeme salate

Salata je lisnato povrće koje uzgajamo u vrtovima najviše tijekom hladnijih mjeseci – na proljeće i na jesen.
Sve o uzgoju salate pročitajte OVDJE.

Ljeti skupljamo sjeme salate. Naime, dok počnu žege i sparine, salata postaje gorka i neukusna, te obavezno ide u cvat (VIŠE). Dakle, kada salata postaje gorka i neukusna, te kad naočigled počne rasti u visinu, ne trebate ju čupati i bacati s vrta – barem nekoliko najljepših primjeraka ostavite za sjeme.
Ja salatu uzgajam najčešće na rubovima gredica, pokraj luka i češnjaka, pa tako nakon vađenja luka i češnjaka ostavljam svu preostalu salatu da ode u sjeme, a na sredinu gredice opet sadim ili sijem, npr kupusnjače tokom lipnja i srpnja.

Tijekom srpnja u mom vrtu dozrijeva najprije sjeme salate Četiri godišnja doba, a nakon toga zimske salate koje sam sijala i presađivala prethodne jeseni. Zadnje idu u sjeme ljetne vrste salate koje sam sijala na proljeće.

salata ide u sjeme2salata ide u sjeme1
Salata nakon što poraste formira stabljiku s brojnim pupoljcima na vrhu cvjetne stapke i cvate sitnim jednostavnim žutim cvjetićima, uglavnom prijepodne. Zanimljivo je da dok prolazite pored tih velikih stabljika salate, ako se okrznete o njih, osjetiti ćete karakteristični miris i mliječni sok kojeg sadrže salate.
Pčele jako vole cvjetove salate i često mogu oprašivanjem iskrižati sjeme salate, stoga je preporučljivo da se za skupljanje sjemenja salata sadi odvojeno po vrstama. Ipak, ako i dođe do križanja, to neće biti jako velike promjene u izgledu salate.
Nakon što ocvate, cvjetovi se opet počnu otvarati, ali ovaj put ne da bi kukcima ponudili nektar i cvjetni prah, nego da bi pomoću vjetra rasprostranili sjeme. Često se dogodi da istovremeno na cvjetnim stapkama dio sjemenja već dozori, dok dio tek cvate.
cvijet salatacvijet i sjeme salata
Na mjestu svakog cvijeta otvara se glavica prepuna sitnih sjemenki s “padobrancima” poput maslačka. Ako ne skupljate puno sjemenja, najlakše je pojedinačno skupiti svaku zrelu glavicu sjemenja.
094098
Ovakvo pojedinačno skupljanje sjemenja iziskuje puno vremena. Stoga na svom vrtu primjenjujem 2 tehnike kojim se skupi više sjemenja odjednom.
Prva je korištenje kartonske kutije. Kad većina sjemenja dozori, ispod salate stavim kutiju i vrh biljke savijem u kutiju, te lagano sve gnječim prstima. Tako većina sjemenja padne u kutiju. Nakon nekoliko dana, dok još preostalo sjeme dozori ponavljam postupak.
stabljika sjeme 217072013 5
U zadnje vrijeme primjenjujem još jednostavniju metodu, a to je berba buketića sjemenja salate. Naime, čekam dok se većina sjemenja dozori, te tada poberem salatu kao male buketiće i sve stavim u kutiju sušiti. Prednost ove metode je da ne treba svo sjeme izdvajati odmah, možete tako ostaviti u kutiji za zimske mjesece ili razdoblje kad imate više vremena. Ne morate niti u više navrata hodati skupljati ga po vrtu. Nedostatak je da možda baš svo sjeme ne stigne dozoriti do kraja, ali većina ipak dozori.
Kako se na biljkama salate zadržava jako puno raznolikih kukaca (nema straha, ne čine štetu), nemojte sve odmah odnijeti u zatvoreno – ostavite kutije u koje ste skupili sjeme salate barem 1 dan vani, kako bi kukci izašli iz njih.
Ukoliko skupljate sjeme više vrsti salate, ne zaboravite na svaku kutiju zapisati od koje salate ste skupili sjeme, jer vjerujte mi, sigurno ćete s vremenom zaboraviti koje je koje.
buket salata1kutija sjeme
VAŽNO
Obavezno poberite sjeme salate prije kiše, koliko god ga ima zrelog. Naime, ljetni pljuskovi u vrijeme kad dozori sjeme salate isprati će svo dozrijelo sjeme salate. Sjeme će se rasipati i ukoliko ga na vrijeme ne poberete, stoga pratite i vremenske prognoze i dozrijevanje sjemenja salate na vrtu.
stabljika sjeme 1sjeme alate 16072015 1
ČIŠĆENJE SJEMENJA SALATE
I nakon skupljanja sjemenja direktno u kutiju ili naknadno čišćenje “sjemenih buketića” ostaje puno trusine među sjemenjem. Da bi izdvojila mekinje i spremila čim čišće sjeme salate, ostatak mekinja nakon sušenja lagano ispušem: stavim sjeme u plitku posudicu, sve još jednom dobro izgnječim da se sve čim bolje razdvoji, te lagano pušem sa strane – tako odlete mekinje i ostane samo sjeme salate koje je teže. Ovo ipak treba raditi s oprezom, bolje negdje na pločicama gdje možete sve natrag skupiti, jer ako prejako puhnete, odletjeti će i sjeme salate. S više iskustva naći ćete i savršenu mjeru puhanja.
Sjeme salate može biti u 2 boje – bijela i crna (tamno smeđa). Većina starinskih salata poput vučjeg jezika i hrastovog lista, te salata 4 godišnja doba imaju crno sjeme, dok većina ljetnih salata koje su danas uobičajene poput puterice, kristalke i sl. imaju bijelo sjeme. Međutim nema nekog posebnog pravila u boji sjemenja salata, pa su obje boje sasvim normalne kod salate, ovisno o vrsti.
Video o skupljanju sjemenja salate pogledajte na poveznici:

Svi koji želite kreirati svoj vrt sa domaćim sjemenjem starinskih vrsti povrća i voća te korisnim biljkama za sadnju u mješovitim kulturama, sjeme potražite u našem katalogu OVDJE.

O autorici