Kako skupiti sjeme peruanske jagode - Biovrt - u skladu s prirodom

Kako skupiti sjeme peruanske jagode

 

Peruanska jagoda vrlo je ukusno voće sve popularnije u zadnje vrijeme i sve češća biljka u našim vrtovima. Sve o njenom uzgoju možete pročitati OVDJE.

Iako je trajnica, ne podnosi hladne kontinentalne zime, pa trebate ili na jesen obrezati i iskopati nekoliko primjeraka i posaditi ih u tegle te spremiti u podrum, ili skupiti sjeme i iznova ju posijati u rano proljeće.
Prijašnjih sam godina skupljala sjeme ispiranjem iz zrelih plodova, kao što to radim s recimo rajčicama (VIŠE). Međutim, kako je svake jeseni puno plodova na biljkama koji ili ne dozore sasvim do kraja, ili ih ne poberem do kraja, a iz njih je vrlo lako moguće uzeti sjeme, počela sam to raditi drukčije. Dakle sjeme dozrijeva prije nego sam plod dozori i to je vrlo lako moguće vidjeti – ako je sjeme „puno“, čvrsto i okruglo, klijati će bez problema. Naravno, iz sasvim zelenih mladih plodova neće biti moguće uzeti dobro sjeme, nego iz onih koji su blizu zorenja.

Najlakši način skupljanja sjemenja je nakon prvih mrazeva tj nakon prvih smrzavanja. Tada biljke budu pofurene, a plodovi izgube čvrstoću i sočnost te je puno lakše izdvojiti sjeme iz plodova. Stoga za sjeme berem te popadale plodove ispod biljki nakon mrazeva – a moguće ih je brati i tokom zime.

Ukoliko ne poberete preostale plodove s vrta nakon mrazeva, često se i sama zasijava, ali nikad nije na odmet skupiti i malo sjemenja za svaki slučaj.

06012015 45  24112016 peruanske jagode za sjeme nakon mraza 1

 

Ovako pobrane plodove možete prerezati i isprati sjeme pod vodom, te posušiti na papiru ili krpi. A još lakši način je da prvo posušite te plodove. Dakle, krenite u berbu nakon prvih mrazeva, poberite omekšale plodove u posudicu i sušite ih u jednom sloju kraj peći ili radijatora. Kad su plodovi potpuno suhi, jednostavno ih izmrvite i tako izdvojite sjeme, bez previše nepotrebnog posla. Ostatke ploda lako poberete ili ispušete, i ostaje vam suho i čisto sjeme peruanskih jagoda.

03122016 34  sjeme

 

Sjeme se čuva u papirnatim vrećicama na suhom i hladnijem mjestu. Ja čuvam sjeme u ormaru za cipele u hodniku, tamo su idealni uvjeti za čuvanje sjemenja. Možete ga čuvati i u zatvorenim staklenkama – ali samo ako je sjeme potpuno suho. U slučaju da ima malo vlage, u staklenkama može vrlo lako doći do propadanja sjemenja radi vlage.

 

Sjeme peruanskih jagoda možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE, a našu cjelokupnu ponudu sjemenja možete pogledati OVDJE.

 

O autorici