Kako se španjolski puževi razmnožavaju - Biovrt - u skladu s prirodom

Kako se španjolski puževi razmnožavaju

Već sam dosta pisala o španjolskom pužu, Arionu vulgaris, jednom od najgorih nametnika u našim krajevima. Evo novih spoznaja i fotografija o njima.

Španjolski je puž hermafrodit, ima i muške i ženske spolne organe. Prema podacima koje sam uspjela naći na internetu, ispada da ipak to ne znači da sve vrste puževa koje su hermafroditi mogu same sebe oploditi – postoje određene vrste puževa koje dakle unatoč posjedovanju i ženskih i muških spolnih organa – ipak se moraju pariti za razmnožavanje. Međutim, španjolski puž navodno to može, pa znači dovoljan je samo jedan da napravi pravu najezdu svojim potomstvom. Ali naravno, može se i pariti, i to radi puno češće nego samooplodnju (VIŠE).

Nedavno sam uspjela i snimiti kako se španjolski puževi pare – evo kako to izgleda:

puzevi spolno zarmnozavanje 1

Španjolski puž živi u prosjeku 1 godinu. Pare se krajem ljeta i početkom jeseni. U sezoni može položiti i do 400 jajašca, koja se izlježu već nakon 3,5-5 tjedana nakon polijeganja. Jajašca polažu u zemlju, a najčešće sam ih pronašla kraj lukovica vrsti koje vole – dalije, gladiole i sl. Evo kako one izgledaju – poput sitnih bijelih ili prozirnih kuglica, a ja ih preporučam uništiti ako ih zapazite:

puzevi jajasca

Mladi španjolski puževi imaju na sebi više nijansi jedne boje, dok su odrasli uglavnom u ujednačenoj boji. Svi puževi iz obitelji Arionidae imaju karakteristično ponašanje dok se osjete ugroženo – dok ih dotaknete ili uhvatite skupe se u polukružni oblik, a navodno se tad počnu njihati s jedne bočne strane na drugu ili kotrljati da zbune predatore koji su ih uhvatili. Ovo njihanje još nisam primijetila, ali svakako u budućnosti budem pratila.

spanjolski puzevi

Osim španjolskog puža, pronašla sam i dosta spominjanja još 2 vrste srodnih puževa, pa evo i nešto o njima, nije na odmet znati.

Najčešći puževi iz obitelji Arionidae su dakle Arion vulgaris, Arion rufus i Arion alter. Po izgledu su jako slični, stručnjaci ih razlikuju prema obliku genitalija, jer često znaju biti jako sličnog vanjskog izgleda.

Arion alter – europski crni puž, ali postoje i u crvenoj/smeđoj boji. Zadnja dva desetljeća, u križanju s španjolskim pužom, Arion vulgaris, nastao je hibrid koji je puno otporniji na niže temperature. Autohtono je s sjeverne Europe: Velika Britanija, Irska, Njemačke, Newfoundland, Skandinavija, ali i Kanada, Sjeverna Amerika, pa i Italija i Portugal. Ova vrsta puževa je i jestiva.
Više o njemu: http://en.wikipedia.org/wiki/Black_slug

Arion rufus – naziv rufus na latinskom znači crveno – crveni puž, iako osim cigleno crvene boje često može biti i zelenkasto-smeđe, crne, žute ili narančaste boje. Nađen je pretežno u Sjevernoj Europi, živi u vrtovima i blizu ljudi, kreće se sporo.
Više o njemu: http://en.wikipedia.org/wiki/Red_slug

Više informacija o puževima saznajte ovdje: https://www.biovrt.com/puzevi/

A o španjolskom pužu ovdje: https://www.biovrt.com/spanjolski-puz-arion-vulgaris/

 

O autorici