Kako pripremiti krem juhu od koprive - Biovrt - u skladu s prirodom

Recepti Silvija Kolar-Fodor 12. svibnja 2022.

Kako pripremiti krem juhu od koprive

Jedno od omiljenih proljetnih jela od samoniklog bilja mi je krem juha od koprive.

Ovo jelo je vrlo jednostavno, a vrlo zdravo za vas. Naime, kopriva je izuzetno bogata mineralima i vitaminima, upravo je ono što nam treba na proljeće nakon osiromašene zimske prehrane. Tako nam upravo kopriva podiže imunitet, jača i osnažuje organizam. Pomaže između ostalog kod alergija i kod anemije i općenito je prava blagodat za vaš organizam

A u ovom obliku, krem juhu možete dati i djeci bez da će odbijati tu hranu.

Koprivu beremo samo kad je mlada i sočna i prije nego ode u cvat, i to samo mekane vrhove. Također je naravno bitno da nije u blizini polja koja se prskaju pesticidima, zagađenih vodotokova ili pak prometnica, kako bi izbjegli zagađenja. Najbolje je osigurati joj neki kutak na vlastitom imanju, a najviše voli polušumsko stanište.

Za krem juhu potrebno je:
–    Luk
–    Krumpir
–    Kopriva
–    Sol i začini

Recept je vrlo jednostavan: popržite luk na ulju i nakon toga dodajte vodu i krumpir narezani na kockice te začinite po želji. Ja često s lukom popržim i nasjeckanu papriku i dodam još peršin u juhu.

Dok je krumpir praktički već kuhani, dodajte mladu opranu koprivu. Tada do vrha napunite i vodu te nek se sve skupa to zavrije.

Količine koje ja stavljam su mi odokativne – računajte otprilike 1/3 lonca krumpira. Vodu dodajte po potrebi i time regulirajte koliko će biti gusta juha. Naberite barem 15-20-tak vrhova koprive za jednu juhu za 4 osobe, a može i više.

Nakon što sve s koprivom to zavrije nekih 5 minuta, sve dobro usitnite štapnim mikserom i možete poslužiti vašu super zdravu juhu. Neki dodaju i vrhnje za kuhanje u krem juhe – ali ova juhica je prefina i samo s koprivom i krumpirom.

Naravno, da bi juha stvarno bila zdrava, i svo ostalo povrće u juhi najbolje da je iz organskog uzgoja.

O autorici