Kako prepoznati jajašca zelene stjenice (smrdljivog Martina) u vrtu? - Biovrt - u skladu s prirodom

Kako prepoznati jajašca zelene stjenice (smrdljivog Martina) u vrtu?

Primijetila sam u FB Biovrt.com grupi da su mnogi počeli pronalaziti jajašca raznih stjenica u vrtu – a ona koja bi stvarno trebali znati prepoznati i ukloniti na vrijeme iz vrta su jajašca invazivne vrste zelene stjenice – tzv. “smrdljivog Martina” koji mnogima radi velike štete u vrtu, pogotovo na mahunarkama i rajčicama. Mahunarke “ispiju” tako da na kraju ništa ne rode, a rajčice budu također ispijene i neukusne gdje ih ova vrsta napadne.

Na proljeće se na vrtu nalaze odrasli primjerci zelene stjenice koji su prezimili skriveni u nekim toplijim prostorima, te se upravo sada pare i polažu jajašca po vrtu. Zato je sada bitno biti malo više na oprezu kad zapazimo te odrasle primjerke i njihova jajašca – jer što više ih sad uklonimo s vrta, to ćemo kasnije imati manje problema s njihovim potomcima.

Jajašca zelene stjenice je najlakše prepoznati po savršenoj geometriji – doista su savršeno posložena jedno do drugog. U početnoj fazi su svjetlija, a kad se u njima razviju stjenice postaju tamnija i crvenkastija, sve dok se ne izlegnu male stjenice – nimfe.

Nimfe stjenica su slične odraslima, razvijaju se nepotpunom preobrazbom. Svaka vrsta stjenica ima nekoliko stadija razvoja nimfi koje opet mijenjaju izgled kako odrastaju i nisu nužno slične odraslom kukcu – što još više otežava točnu identifikaciju. Zato dobro pogledajte kolaž koji pokazuje kako izgledaju nimfe zelene stjenice – vidite da prilično mijenjaju izgled sve dok ne postanu odrasla jedinka. Sve to je dakle jedna jedina vrsta – samo u drukčijim fazama razvoja.

Zato sada, prilikom radova u vrtu, prilikom vezivanja rajčica i uklanjanja zaperaka kako će rasti, svakako obratite pažnju da li ima čega na poleđini tih listova. I kad zapazite ovako savršeno posložena jajašca – uklonite ih s vrta. Ona su toliko čvrsta da ih nećete moći samo tako prstima uništiti, trebate kamen i sl. A čim više ih pronađete i maknete s vrta u ovoj fazi – to ćete manje imati problema s nimfama i odraslim primjercima ove vrste kasnije na vrtu.

Sve o zelenoj stjenici čitajte u mom tekstu na: https://www.biovrt.com/zelena-stjenica-nezara-viridula-smrdljivi-martin/

Još jedna nova invazivna vrsta, smeđa marmorirana stjenica (Halyomorpha halys), ima slična jajašca. Njena jajašca nisu geometrijski savršeno posložena, nego su posložena u nakupinama u krug. Sve o njemu i fotografije jajaša i nimfi pogledajte OVDJE. 

 

O autorici