Zelena stjenica - Nezara viridula (Smrdljivi martin) - Biovrt - u skladu s prirodom

Zelena stjenica – Nezara viridula (Smrdljivi martin)

Zelena stjenica (Nezara viridula)  biljojed iz obitelji smrdljivih martina (Pentatomidae), koji je u posljednjih 5 godina sve češći u našim krajevima i pojavljuju se u većem broju. Porijeklom je iz Afrike – Etiopije, a ljudi su ju uspjeli svojim aktivnostima raširiti po cijelom svijetu i u mnogim dijelovima svijeta je značajni štetnik.

OPIS VRSTE
Odrasli kukci su potpuno zeleni i nemaju smeđi dio na leđima kao srodna vrsta zeleni smrdljivac (Palomena prasina), a nimfe su im crne s bijelim i pink šarama na leđima.

Jajašca su bjelkasta, savršeno geometrijski posložena na naličju listova, razvojem poprimaju crvenkastu boju. Ženka polaže 30 do 130 jajašca čije vrijeme izlijeganja varira od 4 dana do 3 tjedna, ovisno o temperaturi. Ima 5 razvojnih faza do odraslog kukca. Nimfe prvog stupnja se ne hrane, ali ostaju u skupinama. Cjelokupni razvojni ciklus traje 35-70 dana. Odraslim ženkama potrebno je oko 3 tjedna da sazru, nakon čega su u stanju položiti do 250 jaja. U tropskim krajevima aktivni su cijele godine, kod nas zimi hiberniraju u lišću, pod korom i sl, a zimi poprimaju crvenkasto-smeđu boju.  Mužjaci su manji od ženki, narastu do 12, dok ženke narastu do 13 mm. Godišnje se mogu razviti  čak 4 generacije.

Jajašca zelene stjenice možete naći na poleđini listova brojnog cvijeća i povrća.  A na drugoj fotografiji vidi se ostatak nimfe početne faze nakon presvlačenja.

Fotografije: Razvojni stadiji nimfi: isprva su male i crne s svijetlim točkama te se drže na okupu, kasnije poprimaju zelenu boju s karakterističnim šarama na leđima. Odrasli kukac je zeleni i nije sličan nimfama.

Odrasli mogu živjeti nekoliko mjeseci, dobri su letači i brzo se šire. Kada se uznemiravaju, ispuštaju smrdljivu tekućinu radi koje i njih često nazivamo „smrdljivi martini“.

Kako izgledaju jajašca, razvojne faze i odrasle jedinke pogledajte i ovdje: https://en.wikipedia.org/wiki/Nezara_viridula

Sisanjem sokova biljaka rade velike štete na mnogim vrstama bilja, pogotovo na mahunarkama i rajčici. Pogoduju im toplije zime jer veću hladnoću (gdje je prosjek zimske temperature ispod 5 stupnja)  veliki dio populacije ne uspije preživjeti. Uspješnije prezimljavaju ženke i veće jedinke. Posljednjih desetljeća čini se da vrsta širi prema sjeveru na sjevernoj hemisferi, vjerojatno zbog globalnog zatopljenja i sve toplijih zima.

Kad zapazite nakupinu mladih nimfi (nimfa: mladi kukac koji nalikuje na malog beskrilnog odraslog kukca) na povrću na vrtu, najbolje ih je čim prije ukloniti da ne bi napravili značajne štete na vrtu. Zabilježene su velike najezde po vrtovima, uništene mahune i potpuno ispijeni plodovi rajčica koji nakon toga postaju gorki i nejestivi. Glavni uzroci oštećenja su slina koja sadrži toksične tvari i izravno uništavanje tkiva.

Fotografije: štete na plodovima rajčica – oštećenja i plodovi postaju neukusni

ŠTO UČINITI KAD SE POJAVE U VAŠEM VRTU:

Insekticidi općenito imaju mali učinak kod smrdljivih martina jer brzo postanu otporni na njih, pa nisu preporučljivi. Postoje prirodni insekticidi na bazi prirodnih piretrina (cvijeta buhača). Ali imajte na umu da i oni uništavaju sve što je poprskano, pa tako i pčele i brojne druge kukce.

Prema iskustvima mnogih, najviše pomaže skupljanje i uklanjanje s vrta, i to najbolje u prvim stadijima nimfi dok se još drže na okupu. Istresite ih u posudice s vodom, jer inače su brzi pa brzo pobjegnu ako ih tresete samo u prazne posudice.  Ako ih imate puno, pomaže mali ručni usisavač, poput ovog OVDJE. 

Neem – sve o djelovanju i načinima primjene pročitajte OVDJE.

Domaći pripravci od češnjaka, chilli papričica ili gorušice.
Postoje brojni recepti i brojni omjeri, pa isprobavajte sami. Nekima su se pokazali uspješnim, nekima baš i nisu. Smrdljivi martini navodno ne podnose miris češnjaka. Osobno NISAM ISPROBALA  nijedno od tih sredstava jer problema sa ovom vrstom za sad nemam, a donosim recepte naših članova/ica fb Biovrt.com grupe koje možete pogledati OVDJE.

Pripravak od češnjaka i ljutih papričica:  Koncentrat se dobije namakanjem 300 g češnjaka i 300 g ljutih papričica u 2 litre vode,  namakati 24 sata, kasnije se rijedi za prskanje – 2 dcl na 5 litara vode + kap eko detergenta za bolje raspršivanje. Ako ne djeluje pojačajte koncentraciju.

Domaći pripravak od komorača – potopiti na 24 sata 1kg komorača na 10 l vode, idući dan procijediti i prskati

Postoje biološka sredstva – parazitske muhe Trichopoda pennipes koja parazitira odrasle oblike i nimfe, dok vrsta Trissolcus basalis parazitira i jaja, ali je u nekim mjestima ova muha napala i autohtone vrste stjenica. Ne znam da li su trenutno registrirani i dostupni u RH.

Biljke mamci oko vrta koje su privlačne ovoj vrsti, pa tako neće napasti u tolikoj mjeri ostatak vrta. Posijte im soju koju posebno vole, ili neke mahunarke da se zadrže na njima.

PRIRODNI NEPRIJATELJI
Prirodni neprijatelji su im ptice, gušteri,  mravi, ose, razni predatorski kukci, osice najeznice, pauci… Dakle i mravi su im prirodni neprijatelji koji mogu smanjiti populaciju ovih nametnika, a nažalost mnogi vrtlari predano tjeraju mrave iz svojih vrtova i tako pomažu da se ovi nametnici šire u većem broju.

Štitite prirodne neprijatelje i sadite bioraznoliki vrt. Iako sam osobno prvi put zapazila ovu vrstu u svom biovrtu 2015. godine, nisam imala do sada najezdu istih u svom vrtu. Nadam se da će tako i ostati.

 

Dopuna tekstu: Iskustvo iz 2019. godine u biovrtu mi je pokazalo da je biljka paukov cvijet (Cleome spinosa) odličan mamac za zelene stjenice. Ovaj cvijet rasao je tik uz rajčice i preko 90% populacije zelenih stjenica zadržavao se je na zelenim sjemenim mahunama paukovog cvijeta – pa ga svakako stavite kao mamac kraj ugroženih biljaka.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Nezara_viridula

O autorici