Jakobinija - Jacobinia carnea (Justicia carnea) - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 13. rujna 2010.

Jakobinija – Jacobinia carnea (Justicia carnea)

Jacobinija carnea je biljka koja se kod nas uzgaja uglavnom kao lončanica. Botanički naziv joj je Justicia carnea. Još se naziva i Brazilsko pero i Flamingo cvijet, a u mediteranskim područjima naše zemlje i dubrovački gospar.

Prema Wikipediji, Justicija je rod od oko 420 vrsti cvjetnica iz obitelji Achantaceae, iz reda zijevalica (Lamiales). Može cvasti u bijeloj, roza, ljubičastoj, crvenoj, žutoj i narančastoj boji.

justicia carnea 3

Lišće joj j dosta veliko i tamnozeleno, a uobičajeno počinje cvijetati u kolovozu. Cvatnja počinje formiranjem zelenih “pupoljaka” na vrhovima grana.

justicia carnea 5justicia carnea 12

Ubrzo iz zelenih “pupoljaka” počinju provirivati pravi pupoljci.

justicia carnea 4

Posebnost jakobinije su njeni cvijetovi – to što vidite na vrhu nije cvijet s mnoštvom latica, nego skupina izduženih cijevastih cvijetića s jezičcima – zato spada u red zijevalica. Cvijetovi se postupno otvaraju, što možete vidjeti na slijedećoj slici – zatvorene i sa svake strane po jedan procvali cvijet.

justicia carnea 8

Jacobinija se kod nas uzgaja u teglama jer ne podnosi niske temperature i zimi se mora držati unutra. Zimi ju držim u svijetloj prostoriji na nekih 18 stupnjeva zimi. Ona voli sunce i uspijeva i u svjetloj polusjeni, samo se prilikom iznošenja van na proljeće mora postupno privikavati na direktne sunčeve zrake. Cvate na vrhovima stabljike, već i male sadnice jako rano cvatu. A kako cvate samo na vrhovima stabljike, bitno ju je redovito pincirati (trgati vrhove) kako bi formirala čim bujniju krošnju s čim više vrhova. Ako se pravilno njeguje, već za godinu dvije iz male biljčice može narasti ovako prekrasna biljka:

justicia carnea 2

Cvijetovi traju dosta dugo, nekih 2 tjedna. Nakon što ocvate, ponovo ostaju samo oni početni zeleni “pupoljci”, jer se cvijetovi suše i opadaju. Ako se ocvali cvijetovi potrgaju, tad postoji šansa da procvate barem još jednom iste godine.

justicia carnea 6justicia carnea 7.

Osim što ju je potrebno pincirati radi formiranja krošnje s čim više vrhova, potrebno je i radi činjenice da ona jako rado odjuri u visine i postane prilično izdužena rasta. A kako se jako lako razmnožava iz reznica, nemojte ništa bacati što potrgate, već mlade vršne grančice jednostavno posadite u teglice i redovito zalijevajte, velika većina će vam se bez problema primiti:) Stabljika se sastoji od mnoštva “pregiba” na kojima ju je najbolje otrgnuti – tu tjera nove izdanke, a dio u zemlji tu tjera novo korijenje. Najbolje je da reznica koju ukorijenjujete ima barem 2 pregiba u zemlji, a na vrhu nemojte ostaviti previše listova, tek 2-3 vršna, tako će se lakše ukorijeniti.

justicia carnea 13

Nametnike i bolesti još nisam zapazila na njoj. Imala sam problema s puževima u sobi za zimovanje biljaka (unjela sam par primjeraka s teglama slučajno), a činjenica je da su ju puževi pomalo nagrizli tek dok su pojeli sve ostalo, tako da im nije prvi izbor, a na otvorenom će vjerojatno isto tako radije potražiti nešto drugo.

I još jedna zanimljiva stvar koju sam primjetila – moje mačke ju obožavaju, to je biljka na kojoj obavezno ostavljaju miris sa mirisnih žlijezda na rubovima usana, a kako se stalno navlače oko nje, čak su je ponekad i potrgale. A u unutarnjim prostorijama, tokom zime, također ju moram sklanjati o mački jer su ju često napale i potrgale – i to samo nju. Zašto, to još nisam otkrila, iz iskustva znam samo da ju je bolje držati podalje od mačaka:))

justicia carnea 11

 

O autorici