Goruća ljubav - Lychnis chalcedonica - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 13. veljače 2012.

Goruća ljubav – Lychnis chalcedonica

Lychnis chalcedonica (sin. Silene chalcedonica) je zeljasta trajnica iz obitelji Caryophyllaceae (ovoj obitelji pripadaju i karanfili). Porijeklom je iz područja europskog dijela Rusije pa sve do sjeverozapadne Kine (izvor: Wikipedia). Prema nekim tekstovima na internetu izvorno je porijeklom s Malte (otok u središtu Mediterana) i odande je raširena pomoću malteških vitezova diljem Azije i Europe. I naziva se “Malteški križ” – radi velike sličnosti s malteškim križom, osim jednog izuzetka – malteški križ ima 4 kraka, a lychnis chalcedonica uobičajeno 5 latica, mada se ponekad pronađe i cvjetak s 4 latica. Osim tog naziva, naziva se još goruća ljubav, cvijet Bistrola, jeruzalemski križ… Lychnis na grčkom znači svjetiljka.

Lychnis chalcedonica se uzgaja iz sjemena na proljeće ili podjelom korijena odrasle biljke na proljeće ili na jesen. Ako se uzgaja iz sjemena, može se sijati i prije u teglice pa kasnije rasaditi na otvoreno, ili direktno na otvoreno. Probala sam oboje i na oba sam načina uspješno uzgojila ovu vrstu. Ako joj uvjeti odgovaraju, može prvi put procvasti iste godine. Jedino,prve godine su to male biljčice, visine do 20 cm, i procvate u tek par cvjetića.

Slike: mnoštvo niknulih lychnisa (i malo koprive i ljepljive broćike je tu zalutalo), i isti ti par mjeseci kasnije su procvali:

lychnis chalcedonica 12lychnis chalcedonica 1.

Svake godine se lychnis sve više umnožava u korijenu i naraste sve veća, čvršća i ljepša biljka. Niče vrlo rano u proljeće, čim malo zatopli (uglavnom travanj) i već u svibnju se pojavljuju prvi pupoljci.

lychnis chalcedonica 6lychnis chalcedonica 10.

Prve godine dakle naraste tek nekih 20 cm i cvate u par cvijetića na vrhovima, ali kako je sve starija biljka, tako u jednom cvatu može imati i do 50 cvjetova, te naraste u visinu do 1 metar. Ispod na slici desno možete vidjeti grmić lychnisa chalcedonice star 3 godine, koji je upravo u trećoj godini pokazao svoju pravu ljepotu i veličinu (iza crvenog maka i bijele Achillee ptarmica).

lychnis chalcedonica 2lychnis chalcedonica 7.

Cvate od svibnja do lipnja, zapravo u to razdoblje je u vrhuncu cvatnje. Na cvjetnim glavicama dugo se izmjenjuju novi crveni cvjetići, i potkraj lipnja polako prestaje s cvatnjom. Na mjestima cvjetova pojavljuju se zelene čahure s sjemenjem.Cvjetovi se pojavljuju i kasnije, sve do jeseni, ali više ne tako obilno kao u to razdoblje, tek pokoji.

lychnis chalcedonica 8lychnis chalcedonica 9.

Kad sjeme dozori otvaraju se čahure i rasipa se sjeme, to je trenutak za branje sjemenja. Kako neravnomjerno dozrijeva, lagano savinite i istresite cvjetnu glavicu tj zrelo sjeme u neku širu posudicu, pa ostavite da i ostatak dozori. Ili, da biste potaknuli novu cvatnju, odrežite ocvalu cvjetnu glavicu.

lychnis chalcedonica 5

Lychnis chalcedonica za rast treba sunčanu gredicu, podnosi i laganu polusjenu. Voli vlažna, dobro drenirana tla, ali podnosi i sušu, i to dosta uspješno. Stabljike joj znaju biti pomalo nestabilne, te ih je ponekad treba povezati. Jako ih vole leptiri, te je odlična biljke za privlačenje leptira. Ako ju uzgajate iz sjemenja malo ćete duže čekati da ju vidite u njenoj pravoj ljepoti, ali vjerujte mi, isplati se:)

lychnis chalcedonica 4

Ukoliko želite uzgajati ovu prekrasnu trajnicu u svom vrtu, viškove sjemenja goruće ljubavi crvene i roza boje možete pronaći u našoj ponudi viškova sjemenja iz biovrta OVDJE.

 

O autorici