Gomphrena globosa - kuglasti šćir - Biovrt - u skladu s prirodom

Gomphrena globosa – kuglasti šćir

Gomphrena globosa – kuglasti šćir (Globe Amaranthus) – je jednogodišnja cvjetnica iz obitelji Chenopodiaceae. Porijeklom je iz područja Brazila, Paname i Gvatemale. Grmolikog je rasta i naraste do 80 cm, a cvate uglavnom u bijeloj, svjetlo i tamno roza i narančastoj boji.

Može se uzgajati i u teglama i na otvorenom, s time da na otvorenom naraste veća i razgranatija. Cvjetovi su “suhi” i pogodni za suhe cvjetne aranžmane – suši se okrenuta prema dolje na sjenovitom i prozračnom mjestu.

Gomphrena zahtjeva temperaturu ne nižu od 10 stupnjeva za nicanje direktno vani, a možete ju posijati i prije u teglice pa kasnije rasaditi van ili ju uzgajati u tegli. Klije i raste vrlo uspješno.

gonfrena2

Strašno je otporna biljka i rijetko kad ju napadaju nametnici i bolesti, čak dobro podnosi i sušu. Najbolje uspijeva na potpuno sunčanoj gredici, podnosi laganu polusjenu. Cvjetovi tamno roza su toliko intenzivne boje da je jako teško napraviti “bistru” fotografiju izbliza.

gonfrena11

Obojene “kuglice” nisu zaseban cvijet, svaka se kuglica sastoji od mnoštva malih cvjetića (obratite pažnju na bijelo-žute cvjetiće u “kuglici”) – kad ocvatu gube prirodnu boju i počnu smeđiti, a sjemenke su dobro očuvane u središtu svakog oplođenog malog cvijetića koji formiraju “kuglice”. Cvate sve do prvih mrazeva.

gonfrena bijela1

Gomphrena globosa je navodno i ljekovita biljka, prema podacima na Wikipediji čaj od cvjetova ima ljekovita svojstva.

gomphrena

 

O autorici