Gilia capitata - plavoglava gilia - Biovrt - u skladu s prirodom

Gilia capitata – plavoglava gilia

Gilia capitata, globe gilia, je biljka iz porodice Polemoniceae, odnosno phlox obitelji. Porijeklom je iz zapadne sjeverne Amerike, prirodno stanište joj je od Aljaske do Sjevernog Meksika, gdje uglavnom raste na pješčanom ili pjeskovitom tlu.
Još se naziva plavoglava gilia ili plavo polje gilia. Naziv capitata (uz glavu) vjerojatno potječe od izgleda biljke: cvjetna glava izgleda pomalo kao jastučić za igle, a u nju je “zabodeno” 50-100 sitnih malih cvjetića.

Gilia capitata je jednogodišnja biljka, visine je oko 60-80 cm, listiće ima male igličaste, slične cosmosu, a skupine cvjetića promjera 1-2 cm, nakon kojih ostaju okrugle svijetle čahurice s smeđim okruglim plosnatim sjemenkama veličine 1*2 mm. Cvate sve do prvih mrazeva, a rasijava se sama ako joj uvjeti odgovaraju.

Vrlo ju je lako prije cvatnje prepoznati po sitnom igličastom lišću, razgranatoj stabljici, vrlo krhkoj i sklonoj polijeganju. Pupoljci se pojavljuju na vrhu stabljike, isprva zelene točkaste nakupine, kasnije se polako otvaraju plavi cvjetići.

gilia capitata 5gilia capitata 9

 

Ako se je sama zasijala niče rano na vrtu i brzo napreduje – kod mene je samozasijana gilia ove godine rasla usporedno s makom i cvala u svibnju i lipnju. Odlično je i bilo to što se je ispreplela s makom i tako bila puno stabilnija, jer je jako sklona polijeganju, bar je tako s ovom vrstom koju imam.

gilia capitata 4

Najljepša je posijana u skupini, bilo sama ili u kombinaciji s drugim cvijećem. Ako ju sijete na gredicu na proljeće, tad cvate nešto kasnije, ali zato može cvasti sve do prvih mrazeva.

Sjeme se skuplja na mjestu ocvalih plavih glavica – plavi cvjetići opadaju i ostaju opet zelene glavice, koje se polako suše i postaju svjetlo smeđe. Kad je sjeme zrelo, male se čahure otvaraju i rasipa se sjeme.

gilia capitata 2

Giliu capitatu jako vole pčele, a pogotovo leptiri u vrtu.

gilia capitata 3

Gilia capitata je divlje cvijeće američkih livada, ali jako se dobro može uklopiti u svaki vrt i djelovati jako dražesno u njemu. Odlična je i činjenica i to što to nije invazivna vrsta, iako se i sama zasijava, ne morate ju “ganjati” po cijelom vrtu iduće godine – pojaviti će se samo na mjestu na kojem je rasla prošle godine:)

gilia capitata 1gilia capitata 8

 

 

O autorici