Gaura, leptirac - Gaura lindheimeri - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 15. kolovoza 2011.

Gaura, leptirac – Gaura lindheimeri

Gaura lindheimeri je prekrasna trajnica iz obitelji Onagraceae, porijeklom iz Sjeverne Amerike. Za rast najviše voli sunčanu gredicu, i jako dobro podnosi sušu. Cvate u bijeloj boji i više nijansi roza boje.

Hrvatski naziv za ovu biljku je leptirac.

23062011 6

Gaura bez problema prezimljava u našim krajevima ukoliko se tokom sezone dobro ukorijeni; zimi nadzemni dio odumire i svako proljeće iznova potjera iz korijena.

043

Može narasti i preko 1,5 metara, grmolikog je oblika. Cvjetovi se nalaze na vrhu cvjetnih stapki – kako redovito cvate, tako stapke postaju sve izduženije i povijene prema dolje. Sa svakim daškom vjetra se njišu i iz daljine podsjećaju na leptire u letu – otud i hrvatski naziv za nju – leptirac.

020gaura 3

Cvate cijelo ljeto i lako se razmnožava sjemenom. Sjeme se pojavljuje na stapkama, dugo je oko 1 cm, a zrelo je dok se posuši, tj posmeđi – tada ga treba skupiti, inače popada po tlu. Prve godine kako sam ih imala bila sam jako zbunjena jer niti jedna nije imala sjeme – nakon cvjetanja ostajale su samo prazne cvjetne stapke. Ove godine sam jako ugodno iznenađena bijelom gaurom koja je prepuna sjemenki. Na roza gaurama nema baš puno sjemenja, ali bijela je najveća i ima stapke prepune sjemenki.

23062011 7174.

Posijana iz sjemena na proljeće vrlo često procvate već iste godine. Prve godine je to doduše mali grmić s tek ponešto cvjetnih stapki, a svake iduće godine je sve više razrganatiji grmić, s puno stapki i puno cvjetova. Ako vam dosade preduge stapke, uvijek postojeće možete porezati, tada će biljka potjerati nove stapke i cvasti na tim kraćim stapkama.

12062011 6214052011 43.

Jako se lako razmnožavaju reznicama, samo se zapikne grančica u zemlju i navodno gotovo svaka se primi (naravno, ako ima dobru poziciju i dosta vlage).

Bolesti i nametnike za sada nisam primjetila na njima, a cvate sve do prvih mrazeva.

gaura

Gaura je relativno nova biljka u našim vrtovima, ali mnoge vrtlare osvaja na prvi pogled, te je i sve češća u vrtovima. Osim što plijeni poglede neobičajenim cvjetićima, nakon svakog daška vjetra postane jako živahne, pa možete uživati u nestašnim leptirićima u vašem cvjetnjaku:)

212253

 

O autorici