Echinacea - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 15. studenoga 2009.

Echinacea

Echinacea je biljka iz obitelji Asteraceae porijeklom iz Sjeverne Amerike, još davno su je koristili američki indijanci, pa se još naziva i indijanski čistač krvi. Indijanci su je koristili za podizanje imuniteta, liječenje infekcija, rana i uboda insekata.  Naziv biljke potječe iz grčke riječi echinos što znači jež, a radi izgleda sredine ove biljke nakon što ocvate, a izgleda kao jež.

Postoji više vrsti echinacee i nisu sve ljekovite, danas se kao ljekovite biljke koriste Echunacea purpurea, Echinacea angustifolia i Echinacea pallida.

Pripravci iz nadzemnog dijela echinacee purpuree se koriste za podizanje imuniteta, liječenje infekcija, ublažavanje boli, i ima antivirusno i antioksidativno djelovanje.

Slike: echinacea purpurea

echinacea purpurea1echinacea white 21

UZGOJ

Echinaceu posadite na sunčanoj gredici ili u velikoj tegli. Dakle za dobar rast treba puno sunca i dobro podnosi sušu, ne voli previše zalijevanja.

Echinacea se uzgaja iz sjemenja ili dijeljenjem korijena biljke. Sjeme preporučam sijati u rano proljeće u teglice na prozorskim daskama (3.-4. mjesec) i kasnije rasaditi na gredice. Niče i napreduje prilično brzo. Sijanu direktno na otvorenom mlade tek niknule biljčice često u potpunosti pojedu puževi. Zato ju je najbolje uzgojiti prije u teglama i dok malo naraste presaditi na otvoreno – poslije nije više tako zanimljiva puževima.

Echinacea uzgojena iz sjemena neće procvasti prve godine, razviti će se tek mali grmić. Na slici je echinacea na jesen uzgojena iz sjemena na proljeće:

echinacea purpurea 61

Prvi put cvate slijedeće godine, već u rano proljeće potjera novu lisnatu rozetu i počinje tjerati pupoljke, koji se lagano razvijaju u pun cvijet koji traje sve do jeseni.

echinacea purpurea 101echinacea purpurea 8

Obožavaju ih i pčele i leptiri:

echinacea purpurea 2echinacea white 3

Nakon što ocvate padnu joj latice i ostanu samo velike sredine prepune sjemenki. Sjeme se skuplja tek dok je preostala sredina potpuno suha. Već sam napisala da podsjećaju izgledom na ježa, a takve su i na opip – za izdvajanje sjemenki preporučam dobre rukavice, inače ćete se dobro izbosti:)

echinacea sjeme1

Zimi nadzemni dio biljke odumire, na proljeće iznova potjera lisnatu rozetu i sve počinje ispočetka:))

echinacea purpurea 1

Dopuna tekstu 03.01.2012.

Iako sam pisala da echinace cvate prvi put iduće godine jer je to bilo moje dotadašnje iskustvo s sjetvom te biljke, u vrtlarskoj sezoni 2011 godini dio echinacea sijano u rano proljeće cvao je već iste godine, u kasno ljeto. Stoga na temelju primjećenog mogu zaključiti da zapravo cvatnja prve godine ovisi o samim uvjetima u kojima raste biljka, i da se može dogoditi.

Ako u svom vrtu želite uzgajati ljekovitu i izuzetno dekorativnu echinaceu purpureu, sjeme potražite u našoj ponudi viškova s biovrta OVDJE.

 

O autorici