Cynoglossum amabile - jednogodišnja, kineska potočnica - Biovrt - u skladu s prirodom

Cynoglossum amabile – jednogodišnja, kineska potočnica

Cynoglossum amabile je jednogodišnja cvjetnica iz obitelji Boraginaceae i porijeklom iz Azije. Još se naziva i kineski pasji jezik (radi izgleda listova) i kineska potočnica, nezaboravak (chinese forget-me-not). Odlično uspijeva na sunčanim gredicama, ali podnosi i polusjenu. Biljka raste u obliku prizemne lisnate rozete, cvjetna stapka potjera na sredini rozete i naraste do visine 70-80 cm – stalno cvate na vrhu.

Za razliku od klasične potočnice koja je dvogodišnja biljka i cvate tek druge godina nakon sijanja, cynoglossum je jednogodišnja potočnica koja cvate iste godine kad je i posijana. Sije se na proljeće direktno van na otvoreno od početka 4. mjeseca nadalje. Prvo se razvija lisnata rozeta s zeleno-sivkastim poluduguljastim listovima.

Ubrzo potjera i cvjetna stapku, cvate na vrhu konstantno, a na donjim ocvalim dijelovima se formiraju sjemenke. Sama se jako uspješno zasijava. Sjemenke su okružene sitnim dlačicama i kao takve se hvataju na ono što prođe kraj njih (čovjek ili životinja) – nešto kao i čičak, ta se na taj način jako uspješno rasprostranjuje i na šira područja.

  

  

O autorici