Čuvajmo sjeme u svojim vrtovima - Biovrt - u skladu s prirodom

Čuvajmo sjeme u svojim vrtovima

Znate li da je prema podacima Organizacije za prehranu i poljoprivredu UN-a, u proteklih sto godina nestalo je 75% svjetskih kultiviranih sorti? Da mnogi moderni hibridi nemaju niti okus niti nutritivni sastav kao starinske sorte?

Novi francuski dokumentarac “Seeeds of profit”, kod nas prevedeni kao “Sjeme pobune”  otkriva da je šezdeset godina proizvodnje standardiziranog voća i povrća te stvaranje industrijskih hibrida utjecalo je na sastav hranjivih tvari u njemu. Povrće je izgubilo 27% vitamina C i oko 50% željeza. Uzgoj sjemenja nešto je od čega su odustali mnogi poljoprivrednici i vrtlari, a nešto na čemu sjemenarska industrija uvelike zarađuje na račun siromašnih koji to sjeme uzgajaju za njih. Dokumentarac možete pogledati OVDJE. 

Zato je više nego ikad važno uzgajati vlastitu hranu i skupljati sjeme u vlastitim vrtovima. 

Postoji više razloga za skupljanje sjemenja u vlastitim vrtovima, neki od njih su:

– trošak po vrećici sjemenja – iako 5-10 kuna po vrećici i nije tako skupo ali ako sadite puno toga, kad se sve zbroji, to može biti i značajni trošak – ali i nepotreban ako si sjeme svake godine možete besplatno spremiti sami

– izbor u dućanima je mali, u ponudi su sorte koje možda nisu niti najukusnije niti nutritivno najbolje, jer glavni tržišni kriterij je profitabilnost. Zato, ako ne želite da se dogodi da više ne možete naći u dućanima neku sortu koju ste uzgajali, ili ako želite uzgajati neke odlične sorte koje se nikad niti nisu našle na tržištu – osigurajte si sami spremanjem sjemenja  da imate sjeme te vrste u svom vrtu.

– većina sorti koje su se uzgajale u vrtovima nestaju kada ih ljudi više ne sade, održavaju i dijele. Zato je odgovornost na svima nama da uzgojem u svojim vrtovima to blago sačuvamo za buduće generacije.

Počinjem novi serijal videa u kojima ću vam pokazati kako skupiti sjeme po pojedinačnim vrstama biljaka.  A za sam početak, u prvom videu govorim o razlozima zašto je bitno čuvati sjeme.

Skupljajmo i čuvajmo svi zajedno ovo neprocjenjivo blago za nas i za buduće generacije – jer odgovornost je na svima nama!

O autorici