Crnjika, Nigella damascena - djevojka u zelenom - Biovrt - u skladu s prirodom

Crnjika, Nigella damascena – djevojka u zelenom

Crnjika, djevojka u zelenom (Nigella damascena) je jednogodišnji cvijet iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae), porijeklom iz Mediterana, Sjeverne Afrike i Azije. Cvate u plavim, crvenim, roza nijansama i bijeloj boji. Najviše voli sunčane gredice ali uspijeva i u polusjeni. Raste na svim vrstama tla, dobro podnosi sušu i ne napadaju ju nikakvi štetnici niti bolesti.

Sije se od ožujka do svibnja direktno u vrt, a rasijava se i sama tijekom godine. Ako se je sama zasijala jako rano niče na proljeće samo, kad je ciljano sijana ponekad klije malo duže – u tom slučaju držanje sjemenja par dana u frižderu prije sjetve ubrzava klijanje.

crnjika nigella damascena 2

Visine je 30-60 cm, u uvjetima suše nešto niža, a u uvjetima da je u gužvi na gredici i da se bori za prostor pod suncem izraste nešto viša. Cvate od lipnja do listopada i ne voli presađivanje. Preporučam sijati u nekoliko intervala s razmakom po 10 dana da bi produžili cvjetanje. Nije velika biljka i nema veliko korijenje, tako da može rasti i u širim plićim teglama, sijana u skupinama.

Pupoljci su jako zanimljivi, nastaju kao male glavice i izviruju iz stabljike igličastog lišća, a prvo iz pupoljka počinju provirivati vrhovi tučka:

crnjika nigella damascena 4

Najčešća je u plavoj boji. Za vrijeme cvatnje jako privlači pčele i bumbare.

crnjika nigella damascena 3

Crnjika je posebna po svom velikom tučku, čahuri s sjemenjem koji je jako dekorativan, mnogi ju koriste za suhe aranžmane. Isprva je zeleno smeđe boje, kako se sjemenke dozore postaje potpuno smeđi i suhi, otvara se na vrhu te se rasipa sitno crno sjeme. Radi izgleda zelenog tučka, nazivaju ju i “devil in the bush” – vrag u grmlju, radi “rogova” koji izviru iz lišća.

crnjika nigella damascena 6

crnjika nigella damascena 7

Nigella damascena se uzgaja većinom kao ukrasna biljka i ne smije se pobrkati s crnim kimom (Nigella sativa) koja joj je prilično slična. Nigella sativa je začinska i ljekovita biljka, iz njenih sjemenki se dobiva ljekovito ulje i sjeme se koristi kao začin.

Prema web stranici Plants for a future i sjemenke crnjike su jestive, a više o jestivosti i ljekovitosti pročitajte na sljedećem linku: https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Nigella+damascena

Pogledajte i kratki video o crnjiki u mom vrtu:

Sjeme možete nabaviti u našoj ponudi viškova sjemenja iz biovrta OVDJE.

 

 

O autorici