Cosmos bipinnatus - Kozmos, Uresnica - Biovrt - u skladu s prirodom

Cosmos bipinnatus – Kozmos, Uresnica

Cosmos, uresnica je jednogodišnja cvjetnica iz porodice Asteraceae porijeklom iz južne Amerike i Mexika. To je biljka u koju se jednostavno morate zaljubiti na prvi pogled.

Grmolikog je rasta i naraste čak i preko 1,5 metara u dobrim uvjetima. Najbolje uspijeva na sunčanim gredicama i dobro podnosi sušu. Ima nježne duge igličaste listove te cvate velikom cvjetovima sve do mrazeva. Cvate u raznim nijansama od bijele do tamno crvene boje, a cvjetovi su dobri i kao rezano cvijeće.

Jednom kad ga zasijete na vrtu i pustite da mu dozori i rasipa se sjeme, vrlo se uspješno sam nadalje zasijava.

Cosmos preporučam sijati na proljeće direktno van, i to tijekom travnja ili pak početkom svibnja (u primorskom dijelu ipak nešto ranije).

A kako se se sam jako uspješno zasijava, vrlo vjerojatno ga više nećete trebati sijati nego ćete slijedeće godine imati šumu cosmosa. Niče tek kad se tlo zagrije – zato i ne treba previše žuriti s sjetvom.

cosmos mali

Jako dobro podnosi presađivanje jer ima plitko korijenje, samo ga obilno zalijte kod presađivanja. Počinje cvasti već krajem svibnja, pa sve do prvih mrazeva.

S obzirom da je prilično visoka biljka, dobro birajte kamo ćete ga posaditi – da možete pokraj prolaziti. Preporučam ga saditi uz ograde i u pozadinskom dijelu cvjetnih gredica.

cosmos 2

cosmos3

Cosmos cvate cijele godine i ako želite obilniju cvatnju trgajte ocvale cvjetove jer troši mnogo energije na stvaranje sjemenki.
Ipak, ostavite par cvjetova za sjeme. Ono “nastaje” u sredini ocvalog cvijeta – nakon što cvijet ocvate, ostatak cvijeta ponovno se zatvori, i tad se otvara kako sjemenke počnu zoriti:

cosmos sjeme1

Ovo je još “svježe” sjeme, ono mijenja boju iz zelene u smeđu, ove su još sjemenke “debeljuškaste”, kad su potpuno suhe su plosnatije. I naravno, skupite ih na vrijeme prije nego se raspu po tlu.

cosmos sjeme2

Sjeme se skuplja s biljke suho, dakle tek kad se bez problema može s prstima skupiti s biljke (dok nije još zrelo je zbijeno i čvrsti se drži). Još preporučam sjeme barem tjedan dana na suhom sušiti, pa tek onda pospremiti.

cosmos sjeme 3

Postoji još jedna prekrasna varijanta ove biljke, uzgojila sam ju sasvim slučajno, a cvjetovi su prošaranih rubova. Tokom godine ona ima i jednobojne cvjetove, no svejedno ima mnogo ovih neobičnih:

cosmos

cosmos 1

Sjeme cosmosa možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE, a našu cjelokupnu ponudu sjemenja možete pogledati OVDJE.

 

O autorici