Cosmos bipinnatus - Kozmos, Uresnica - Biovrt - u skladu s prirodom

Cosmos bipinnatus – Kozmos, Uresnica

Cosmos je jednogodišnja cvjetnica iz porodice Asteraceae porijeklom iz južne Amerike i Mexika. To je biljka u koju se jednostavno morate zaljubiti na prvi pogled.

Grmolikog je rasta i naraste čak i preko 1,5 metara u dobrim uvjetima, ima nježne duge igličaste listove, cvate velikom cvjetovima sve do mrazeva, te sa sama nadalje zasijava. Najbolje uspijeva na sunčanim gredicama i dobro podnosi sušu. Cvate u raznim nijansama od bijele do tamno crvene boje, a cvjetovi su dobri i kao rezano cvijeće.

Cosmos preporučam sijati na proljeće direktno van, a on se sam jako uspješno zasijava tako da ćete slijedeće godine imati šumu cosmosa.

cosmos mali

Jako dobro podnosi presađivanje jer ima plitko korijenje. Počinje cvasti već krajem svibnja, pa sve do prvih mrazeva.

S obzirom da je prilično visoka biljka,dobro birajte kamo ćete ga posaditi – da možete pokraj prolaziti. Preporučam ju saditi uz ograde i u pozadinskom dijelu cvjetnih gredica.

cosmos 2

cosmos3

Cosmos cvate cijele godine i ako želite obilniju cvatnju trgajte ocvale cvjetove jer troši mnogo energije na stvaranje sjemenki, ipak, ostavite par cvjetova za sjeme. Ono “nastaje” u sredini ocvalog cvijeta – nakon što cvijet ocvate, ostatak cvijeta ponovno se zatvori, i tad se otvara kako sjemenke počni zrijeti:

cosmos sjeme1

Ovo je još “svježe” sjeme, ono mijenja boju iz zelene u smeđu, ove su još sjemenke “debeljuškaste”, kad su potpuno suhe su plosnatije. I naravno, skupite ih na vrijeme prije nego se raspu po tlu.

cosmos sjeme2

Sjeme se skuplja s biljke suho, dakle tek kad se bez problema može s prstima skupiti s biljke (dok nije još zrelo je zbijeno i čvrsti se drži). Još preporučam sjeme barem tjedan dana na suhom sušiti, pa tek onda pospremiti.

cosmos sjeme 3

Postoji još jedna prekrasna varijanta ove biljke, uzgojila sam ju sasvim slučajno, a cvjetovi su prošaranih rubova. Tokom godine ona ima i jednobojne cvjetove, no svejedno ima mnogo ovih neobičnih:

cosmos

cosmos 1

Sjeme cosmosa možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE, a našu cjelokupnu ponudu sjemenja možete pogledati OVDJE.

 

O autorici