Čokoladni cosmos - Cosmos atrosanguineus - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 1. kolovoza 2014.

Čokoladni cosmos – Cosmos atrosanguineus

Cosmos atrosanguineusje posebna vrsta cosmosa koji se naziva i čokoladni cosmos. Naime,osim boje, miris pomalo podsjeća na miris čokolade. Kao i ostale vrste cosmosa koje se uzgajaju kod nas (Cosmos bipinnatus, Cosmos sulphureus), i ova vrsta pripada obitelji glavočika (Asteraceae). Porijeklom je iz Meksika, ali je u divljini izumrla. Preostao je jedan klon ove vrste koji se ne razmnožava sjemenjem. To znači da su biljke ovog cosmosa sterilne i  ne stvaraju sjeme. Razmnožiti se može samo podjelom biljke ili iz reznica.

Cvjetovi su tamni, crvenkasto smeđi i boje su jarke – tako da je često teško izoštriti fotografiju cvijeta s fotoaparatom, jer kao i kod dosta drugih vrsti cosmosa – boje cvjetova naprosto “blješte”.

19082011 cosmos atrosanguineus

Ovo je relativno niska vrsta cosmosa.  Naraste u visinu 40-60 cm (prema nekim izvorima do 90 cm) i ima mesnati gomoljasti korijen. Za rast treba sunčanu gredicu, a podnosi i polusjenu. Tlo mora biti dobro drenirano jer usljed previše zadržavanja vlage gomolj može istrunuti.  Iako je trajnica, osjetljivi je na smrzavanje, pa ne može prezimjeti na otvorenom u hladnijim krajevima. Stoga ga treba presaditi u tegle najesen i spremiti u zatvoreno.

Ja sam ga pred nekoliko godina nabavila u jednom trgovačkom centru i posadila na vrt. Nažalost, nisam znala da ne može prezimiti hladnu kontinentalnu zimu i tako sam ostala bez ove prekrasne vrste. Sjeme kako sam i prije objasnila, nije imao.

Neki izvori na internetu spominju i (ipak) moguće sjeme, ali nažalost nisam još nabasala na to. Kupila sam ju i godinu dana poslije kod jedne prodavačice na sajmu kod nas, i ako mi je dobro ostalo u sjećanju – ona je upravo kupila sjeme preko interneta. Nažalost, koliko god sam se potrudila te zima biljku očuvati unutra, nisu joj odgovarali uvjeti u kući zimi i propala je. A sada sve što pronalazim na internetu je samo ponuda biljaka.

U svakom slučaju, ovo je prekrasna neobična trajnica koja vrijedi probati uzgojiti – naravno, ako imate sreće da naiđete na nju.

19082011 26

 

O autorici