Chilli papričice – idealne za uzgoj na prozorskim daskama - Biovrt - u skladu s prirodom

Chilli papričice – idealne za uzgoj na prozorskim daskama

Postoji mnogo oblika ljubavi. S biljkama to zna biti jako zanimljivo. Neke biljke sam izbjegavala godinama, jer mi nisu bile zanimljive niti za uzgoj niti za jelo. Kasnije, kada sam im konačno dala priliku, oduševile su me. Jedne od njih bile su chilli papričice.

Kako se sve u životu mijenja, i mi se mijenjamo ako smo otvoreni za to. Moj stav prema chilli papričicama promijenila su druženja članstva udruge Biovrt. Jer prilikom posjete nekim članovima i na godišnjem druženju u Biovrtu, imala sam priliku isprobati zimnicu nekih članova/ica udruge, u koju su dodali chilli papričice. I nešto što sam izbjegavala godinama, misleći da ne volim ljuto – oduševilo me je. Dobila sam i sjeme na poklon, od dragih ljudi s raznih strana, te sam i sama počela uzgajati chilli papričice. Sada mi je normalna rutina prilikom pripremanja raznih umaka za zimnicu da to bude s chilli papričicama – ajvar, pindžur, razne kombinacije paprika, rajčica i povrća…

Kako se papričice jako križaju, i međusobno i sa slatkim paprikama, sadim ih u tegle i držim na prozorskim daskama i na terasi, daleko od slatkih paprika na vrtu. Odlično uspijevaju u teglama. Ono što je još posebno kod njih, su boje i oblici njihovih plodova. Žuto, ljubičasto, narančasto, crveno…. Male papričice, gljive, zvončice…. zamijenile su veliki dio cvijeća na mojim prozorskim daskama. Sada tu dominiraju niske rajčice (o kojima ću više pisati uskoro) i chilli papričice. U drugoj polovici godine, pa sve do zime, njihove male krošnje krase šareni plodovi. I to nije kraj njihove vegetacije – paprike su zapravo trajnice, samo ne podnose naše hladne zime. Stoga sam ih zimi unijela u zatvoreno, na prozorske daske u svijetloj i  manje grijanoj prostoriji. Tu one dalje nastavljaju s rastom, cvatnjom i plodovima. Doduše ne tako kao ljeti, ali ako imate dobre uvjete, preživjeti će vam do iduće sezone. To znači da ih ne morate uzgajati iz sjemenja iznova svake godine.

A ako ih sijete iz sjemenja, sada je već polako vrijeme da počnete s time – mnogi siju chilli papričice prve, već krajem siječnja i početkom veljače. Naravno, na zatvorenom u teglama na prozorskim daskama ili klijalištima.

Za sve koji se žele okušati u uzgoju chilli papričica, sjeme možete potražiti i u našim viškovima sjemenja iz biovrta. Za naše članstvo osiguravamo male količine sjemenja za daljnje razmnožavanje, a koje sorte imamo pogledajte na www.biovrt.com/katalog.

O autorici