Asarina scandens - Biovrt - u skladu s prirodom

Penjačice Silvija Kolar-Fodor 14. studenoga 2009.

Asarina scandens

Asarina scandens syn. Maurandya scandens je penjačica iz obitelji Plantaginaceae. Porijeklom je iz Meksika, a danas se diljem svijeta uzgaja kao ukrasna penjačica. Iako je asarina stariji naziv, dok je prema taksonomskim promjenama ova biljka nazvana Maurandya scandens, mnogi vrtlari za nju još uvijek koriste staro ime.

Kod nas se uglavnom uzgaja kao jednogodišnja penjačica, no posađena u tegli i pospremljena zimi na suhom i negrijanom prostoru uspješno prezimljuje. Naraste do 180 cm u visinu, a može se uzgajati i u teglama i na otvorenom uz ograde i slično. Svejedno, kod mene nikad nije bila jako bujnog rasta, kao npr. slak, pa ne očekujte brzo i obilno prekrivanje ograda.

Asarina se sije u teglice u 3/4. mjesecu. Ona niče jako sporo i neujednačeno i ispočetka jako sporo raste, ali nakon toga počne jako brzo napredovati i cvasti. Ako je u tegli, najbolje joj je staviti ljestvice za penjanje.

asarina scandens 1

Penjačice uobičajeno imaju ili vitice kojima se prime za nešto dok se penju ili se cijela biljka omotava oko nečeg, međutim kod asarine je to posebno: ona to radi listićima, tj omotava se stabljikom listića, stvarno fascinantno:

asarina scandens

Počinje cvasti početkom ljeta i neumorno cvate sve do prvih mrazeva:

asarina scandens 4asarina scandens 2

Nakon cvatnje ostaju zelene čahurice s sjemenjem, kad sjeme dozori one se suše i otvaraju – tad se može ubrati sjeme.

asarina scandens 51

 

Sjeme Asarine scandens možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE.

 

 

O autorici