Amaranthus gangeticus - amarant uspravnog cvijeta - Biovrt - u skladu s prirodom

Amaranthus gangeticus – amarant uspravnog cvijeta

Postoji oko 70 vrsta amaranta. Amaranthus gangeticus još nazivaju i crveni špinat, a naziv varijeteta s slika ispod je Elephant Head, odnosno slonova glava. Porijeklom je iz Jamaice. Ima jestivo i lišće i sjeme. Lišće se može jesti i sirovo kao salata i kuhano kao zamjena za špinat. Zrnje je bogato lizinom, a lišće kalicijem i željezom.

Ova vrsta amaranta ima uspravne velike cvjetove – naraste i preko 1,5 metara i vrlo je efektivnog izgleda u vrtu.

Posijte ga početkom 4. mjeseca direktno ga gredice, kasnije rasadite. Niče jako uspješno, a ako nikne pregusto potrebno ga je rasaditi da bi imao prostora za rast – odrasla biljka naraste i do 1,5 metara i 50 cm u širinu. Osjetljivi je na mraz, a za rast treba sunčanu poziciju. Dobro podnosi sušu.

amaranthus2

Cvjetovi nastaju na vrhu u sredini biljke, a isprva su više smečkasti i ne toliko zanimljivi, ali što se bliži jesen dobivaju prekrasnu jaku tamno crvenu boju koji opstaju sve do mrazeva.

amaranthus 21

amaranthus 3

Veliki cvijet amaranta zapravo je skupina stotine malih cvjetića – u svakom ako je oprašen nastaje mala crna okrugla sjemenka. Sjeme je u pravilu zrelo u kasnu jesen, kad već i mrazevi popare ovaj prekrasan cvijet i on posmeđi/požuti. Sjeme se može skupiti laganim gnječenjem cvijeta s prstima i držite ispod posudicu kamo će padati sjemenke.

 amaranthus sjeme1

Ova vrsta amaranta je odlična i za hranjenje ptica preko zime, zato jer ostaje uspravna i snijeg ne prekrije vrhove biljke, pa ptice unatoč snijegu mogu s njega pobirati sjemenke. Više o biljkama koje su pogodne za ovakvo hranjenje ptica pročitajte OVDJE.

U našem podneblju postoji i jedna vrsta korova, Amaranthus retroflexus zelenkastih cvjetova koja je po izgledu slična ovoj vrsti.

Ako u svom vrtu želite uzgajati amaranthus gagenticus, sjeme potražite u našoj ponudi viškova s biovrta OVDJE.

 

O autorici