Amaranthus caudatus - lisičji rep, šćir - Biovrt - u skladu s prirodom

Amaranthus caudatus – lisičji rep, šćir

Pri pogledu na ovu vrstu mnogi se sjete djetinjstva i starinskih vrtova svojih baka – ova je biljka bila obavezno prisutna u tim vrtovima. Ova vrsta amaranthusa poznata je po svom cvijetu, tj. skupini cvjetova koja podsjeća na rep, pa su joj narodni nazivi i lisičji rep, mačkov rep…

Posijte ga početkom 4. mjeseca direktno ga gredice, kasnije rasadite. Niče jako uspješno, a ako nikne pregusto potrebno ga je rasaditi da bi imao prostora za rast – odrasla biljka naraste i preko jednog metara u visinu i 80 cm u širinu. Koliko će narasti – ovisi o tome kako ju odgovaraju uvjetima – može se dogoditi da vam naraste i malecka biljčica s samo jednim repom – zato preporučam rasaditi ga posvud po vrtu i promatrajte gdje mu najbolje odgovara.

Kod amaranthusa sam primjetila da ponekad repovi narastu jednostavno predugi i preteški da bi ih cijela biljka držala, tako da mi je kod većine biljaka dio “repa” na tlu, pa ga je preporučljivo u takvom slučaju i privezati na neki kolac ili sl.

amaranthus caudatus 4

Cvijet amaranthusa je zapravo skupina stotine malih cvjetića. Kad završava s vegetacijom, a to kod ove vrste može biti i prije mrazeva s obzirom da jako rano na proljeće počinje cvjetati, cvjetovi počinju gubiti intenzivnu boju i počinju se sušiti.

amaranthus caudatus 6

Tada je vrijeme za skupljanje sjemenki – uzmite veću posudice i stavite ispod repa, pa lagano prstima gnječite cvjetiće – sjemenke ćete tako “osloboditi” i one će popadati u posudicu. Sjeme ove vrste je roza prozirno, a može se i koristiti u prehrani – pogledajte tekst : amaranthus – biljka budućnosti.

 

O autorici