2015 - Međunarodna godina tla - Biovrt - u skladu s prirodom

2015 – Međunarodna godina tla

Započela je 2015. godina, koja je proglašena međunarodnom godinom tla. Udruga Biovrt –  skladu s prirodom pridružiti će se njenom obilježavanju putem edukacija i podizanja svijesti o važnosti očuvanja tla.

Svi mi ovisimo o tlu. Iako ga rijetko kad slavimo ili uopće razmišljamo o njegovoj ulozi, ono nam je neophodno za uzgoj hrane, odjeće, lijekova, zaklona i energije. Bez zdravog tla nemoguć je uzgoj zdrave hrane.

Tlo je dom 1/4 bioraznolikosti našeg Planeta. Tlo pomaže u prilagodbi klimatskim promjena igrajući ključnu ulogu u ciklusu ugljika. Ono filtrira i pohranjuje vodu povećavajući tako otpornost na poplave i suše.

Tlo je neobnovljivi izvor resursa, njegovo očuvanje je bitno za sigurnost hrane i našu održivu budućnost.

Naša tla su u opasnosti zbog:

– širenja gradova – svake minute gradovi “progutaju” 2 hektara tla,

– krčenje šuma,

– loše poljoprivrede i loše poljoprivredne politike

– zagađenja,

– erozije

– prekomjerne ispaše

– klimatskih promjena.

Trenutna stopa degradacije tla prijeti sposobnosti tla da zadovolji potrebe budućih generacija. Stoga je zadaća svih nas zaštititi naša tla, jer bez tla nema niti naše budućnosti.

 

Organska poljoprivreda jedna je od ključnih stvari koje pomažu održati zdravlje našeg tla. Stoga je odluka o takvom uzgoju hrane, ili  kupovina organske hrane i time podrška rada  organskih proizvođača veliki korak u očuvanju našeg tla – i za naše zdravlje i u osiguranju održivosti za buduće generacije.

I to je nešto što svatko od nas može napraviti – bilo takvim uzgojom, bilo kupovinom od onih koji rade na organski način i čuvaju zdravlje našeg tla.

 

Za sve one koji žele napraviti taj korak i uzgajati vlastitu organsku hranu, ili žele saznati više, udruga Biovrt će i ove godine nastaviti i s predavanjima i radionicama kao i objavljivanjem članaka o organskom uzgoju hrane, odnosno o vrtlarenju i životu u skladu s prirodom.

 

O autorici