05.12. Svjetski dan tla - održimo tlo u životu, zaštitimo bioraznolikost tla - Biovrt - u skladu s prirodom

05.12. Svjetski dan tla – održimo tlo u životu, zaštitimo bioraznolikost tla

05.12. slavimo kao Svjetski dan tla. Cilj obilježavanja Svjetskog dana tla je podizanje svijesti o tlu i održivom gospodarenju tlom za proizvodnju hrane, sirovina i energije te za održivost ekosustava i adaptaciju na klimatske promjene. Ovogodišnji slogan je: „Održimo tlo u životu, zaštitimo bioraznolikost tla”.

Tlo je živi organizam i u njemu živi 95 % ukupne svjetske bioraznolikosti. Do danas 70 -– 80 % mikroorganizama još uopće nismo ni identificirali i život u tlu velikim nam je dijelom nepoznanica. Osim što je stanište biljkama, stanište je milijardama bakterija, gljivica, životinja.

 U jednoj žličici zemlje ima više živih organizama negoli ima ljudi na planeti!

Ispod tla postoji splet mreža koju grade životinje, korijenje i gljive, a ta mreža pohranjuje vodu i hranjiva. Ta mreža gljiva i korijenja toliko je učinkovita da može izvršiti izmjenu tvari između drveća udaljenog i do 100 metara.

Bez zdravog tla – ne možemo uzgajati zdravu hranu. Tlo je ograničeni resurs, a primjenom raznih pesticida ubijamo život u tlu. Primjenom konvencionalnih metoda obrade tla doprinosimo degradaciji tla, pogotovo eroziji. Godišnje se izgubi preko 5 milijuna tona hektara tla radi erozije.

Ali mi to možemo preokrenuti i to svakodnevnim izborom onoga što jedemo. Ako uzgajate svoju hranu biološkim metodama gdje čuvate život u tlu, ako kupujete hranu koja nije uzgojena konvencionalnim metodama koje ubijaju tlo – vi činite tu promjenu svaki dan.

  
Sjetite se toga svaki dan, a ne samo na ovaj svjetski dan tla – da je upravo budućnost i zdravlje naše planete, kao i vaše zdravlje – u vašim rukama.

Napravite promjenu, uzgajajte vlastitu hranu organskim metodama i budite aktivni zaštitnik bioraznolikosti tla i našeg planeta. Da, tako je lako raditi velike promjene u ovom svijetu!

Čuvajmo tlo, jer bez zdravog tla nemamo zdravu budućnost!

O autorici